Ulaştırma Bakanı'ndan 'Kanal İstanbul' açıklaması

Ulaştırma Bakanı'ndan 'Kanal İstanbul' açıklaması
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu'ndan, iktidar ve muhalefet arasında sıkça gündeme gelen Kanal İstanbul projesine ilişkin yeni bir açıklama geldi.

71. Karayolları Bölge Müdürleri Toplantısı’nda bir konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesiyle ilgili açıklamaları şöyle:

"Kanal İstanbul’un aciliyeti zaten apaçık görülmektedir"

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı projesi ile dünya demiryolu taşımacılığında kısa zamanda söz sahibi olduklarının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, bu hat ile Türkiye’nin Pekin’den Londra’ya uzanan orta koridorun ve Demir İpek Yolu’nun en stratejik bağlantı noktası haline geldiğini belirterek, “Bildiğiniz gibi dev projemiz Kanal İstanbul Türkiye’nin gündeminde. Bu yüzden Kanal İstanbul projesi gibi Türkiye’nin geleceği için önemli ve stratejik bir projenin çok iyi anlaşılması ve gerekliliğinin doğru anlatılması zaruridir. Dünyanın büyüyen ve gelişen ticaret yolları perspektifinden baktığımızda Kanal İstanbul’un aciliyeti zaten apaçık görülmektedir” ifadelerini kullandı.

"İmar planı tamamlandı, ihale hazırlıkları devam ediyor"

Kanal İstanbul projesindeki son durum hakkında bilgiler paylaşan Bakan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kaydetti:

“Karadeniz ve Hazar'daki enerji hareketliliği ve Karadeniz ile Ege kıyılarında yapılan liman yatırımları bizlere şunu gösteriyor: Orta Koridor'un ve Kuzey Güney Koridoru'nun kesişiminde bulunan İstanbul, dünya ticaretinin odak şehri olacak ve Boğazlar'dan geçen yük miktarı her yıl artacaktır. Buna bağlı olarak 2050 yılında yıllık 78 bin gemi geçişinin olacağı İstanbul Boğazı’ndaki olası bir duraksama dünya ve ülke ekonomisini çok ciddi zararlara uğratabilecek bir risk teşkil etmektedir. Kanal İstanbul ise gemi geçişi için ideal bir suyolu olarak projelendirilmiştir. Bu proje Türkiye’nin vizyon projesi olduğu kadar dünya ölçeğinde bakıldığında da en büyük lojistik projelerinden biridir. Şu an itibariyle, Kanal İstanbul’un proje çalışmaları, imar planları tamamlanmıştır ve ihale hazırlıkları devam etmektedir. Çok yakın bir zamanda bu projeye başlayacak ve kısa sürede tamamlayacak güçte ve kararlılıkta olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim.”

İHA