Murat Ağırel, Kanal İstanbul arazisinde büyük rantı açıkladı! "Tapu sahiplerini isim isim biliyorum"
Murat Ağırel, Kanal İstanbul arazisindeki rantı gözler önüne seren ve gündeme bomba gibi düşecek bir dosyayı kamuoyu ile paylaştı.
Geçtiğimiz hafta İBB İmar Müdürü Gürkan Akgün Kanal İstanbul'un 1/100 planları değişikliğe uğradığını, 4 ayrı noktada farklılık olduğunu açıklamıştı. Büyük bir istihdam sağlayacağı vadedilen lojistik ve teknoloji merkezi kaldırılmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı planda alanlar konut merkezi olarak gösterilmişti.
Murat Ağırel ise incelediği alım satım haritaları ile rantı ortaya koydu. Alım hareketlerini incelendiğinde 200 bin bin metrekare üstü araziye sahip olan 7 kişi olduğunu söyleyen Ağırel "100 bin metrekare araziye sahip kişi sayısı da 7... 50 bin metrekare üstü araziye sahip olan kişi sayısı ise 9... Toplam 296 kişi var tapu sahibi... Tapu sahiplerini tek tek biliyorum" diye konuştu. Ağırel, bir sonraki programda tapu sahiplerinin kim olduğunu açıklayabileceğini söyledi.
Ağırel'in açıklamaları şöyle:
2010'da proje çılgın proje diye açıklandığında alanda hareketlilik görüldü. 2012'de toplu alımların başladı, 2014'de alımlar var ama biraz düşüyor. Ama 2016 yılına geldiğimizde alımlar komple ayyuka çıkıyor. Araziler olduğu gibi el değiştiriyor. Öyle ki bir kişinin 80 tane tapusu oluyor. 2018'de ise birçok yer artık alınmış durumda ve ufak tefek araziler kaldığı görülüyor.
Bölgede yaklaşık 40 bin tane parsel var. 2016'da 151.606 tapu varken topu sayısı 2018'de 163.745 tapuya çıkıyor, metrekareler de artıyor. Çiftçilerin de arazileri alınmış. 2018 yılında 163 bin tapu, 100 bin kişiye ait durumunda...
Alım hareketlerini incelediğimiz de 200 bin bin metrekare üstü araziye sahip olan 7 kişi var. 100 bin metkare araziye sahip kişi sayısı da 7... 50 bin metrekare üstü araziye sahip olan kişi sayısı ise 9... Toplam 296 kişi var tapu sahibi...
AKP iktidarı sıkışmış durumda
İşin bir de rant kısmı var. Mevcut iktidar şu anki AKP iktidarı ekonomik anlamda sıkışmış ve tarımda üretenden çıkıp ithal eden durumuna gelmişiz. Bize hep öğretilen kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydik ama, ithal eden durumuna geldik. Hayvancılığımız can çekişiyor. Sanayimiz can çekiyor. Bundan sonraki dönemde yaşadığımız sıkıntıları giderebilecek bizim devamlı pohpohladığımız ve şişirmeye çalıştığımız bir de bizim inşaat sektörümüz var. Bununla ilgili de bir rant yaratılması gerekiyor. Çünkü ona da bağlı kalemler var.