CHP'li Canan Kaftancıoğlu: Kanal İstanbul hayata geçirilemez Hayal İstanbul olarak kalacak

CHP'li Canan Kaftancıoğlu: Kanal İstanbul hayata geçirilemez Hayal İstanbul olarak kalacak
Kanal İstanbul projesine halkın iradesinin engel olacağını söyleyen Canan Kaftancıoğlu, "Projenin içinde olanlar bile gerçekleşeceğine inanmıyor. Siyasi bir malzeme" diye konuştu.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ise, İstanbul halkının Kanal İstanbul projesini çok bilmese de Arap ülkelerinde boy boy reklamlarının yapıldığına dikkat çekti. Kavuncu, "Kanal İstanbul, İstanbul'a yapılacak en büyük ihanettir. Kul hakkı yemeninde nirvanasıdır" diye konuştu. 

Canan Kaftancıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"İstanbul halkı öncelikli sorunları dururken Kanal İstanbul'a olumlu bakmıyor"

"Kanal İstanbul'a dair birçok araştırma yaptırdık. Bir kere Kanal İstanbul'a gelmeden İstanbul'daki vatandaş öncelikli olan sorununu varken, binlerce sorunu varken Kanal İstanbul gibi bir projeyi bir inat uğruna yapmasına çevre duyarlılığından bağımsız İstanbul'a ne kadar ekonomik, coğrafi zarar vermesinden bağımsız bir kere sıcak bakmıyor. 

Ama şu tespiti yapmak lazım. Kanal İstanbul ilk kez başladığı dönemde İstanbullular ile yapılan bir çalışmada vatandaşın çoğunluğunun Kanal İstanbul diye bir projeden haberi olmadığını anladık. Yani Kanal İstanbul projesinde yapılmak istenenin ne olduğu, neler yapılacağı, bu süreçte çevrenin doğanın İstanbul ekonomisinin, gelecekte nüfusunun ne kadar katlanarak artacağını ve İstanbul'da yaratacağı tahribatı vatandaşın bilmediğini anladık. Kanal İstanbul'u bilenlerin oranı yüzde 50'ye bile yaklaşmıyordu. Ama o araştırmada bir şeyi görmüştük. Biz vatandaşa hangi siyasi partiye oy vermiş olursa olsun, Kanal İstanbul'u anlattığımızda ne olduğunu, ne amaçla hayata geçirilmek istendiğini anlattığımızda Kanal İstanbul'a vatandaşın karşı çıktığını görüyoruz. 

"Hayata geçme gerçekliği yok"

Kanal İstanbul'un birincisi hayata geçme gerçekliği yoktur diyoruz. Ancak İstanbul halkı Kanal İstanbul projesine izin vermediği sürece, halkla inatlaşılmaz. Siyasetçiler kendi aralarında inatlaşırlar ama halkla inatlaşılmaz. Kanal İstanbul'un yapılması İstanbul'un intiharı olacaktır. Biz Kanal İstanbul'a beton İstanbul diyoruz. Yapamayacaklarını düşünüyorum. İstanbul halkının iradesi buna engel olacaktır bir, ikincisi ÇED raporları bile düzenli planlanmamış, kendi yaptıkları projeleri defalarca değiştirilmiş, kendilerinin elinde bile henüz taslak etüd projesinin bulunmadığı, rakamların ortaya konulduğu, devlet garantili denilse bile tarif ettikleri şeyi hangi kaynaklarla yapacakları belli olmayan bir şey.  Kendi ellerinde bile yol haritalarının olmadığı bir süreçte sadece siyasi malzeme yapmak ve gündeme getirmek için söylenen bir şey. 

"Projenin içinde olanlar bile inanmıyor"

Kanal İstanbul için yapılan çalıştayda bakın şu söylenmişti. Konunun uzmanları diyor, ben söylemiyorum. Taslak etüd projesinin bile olmayan bir adı proje, şeyi nasıl yapacaklar sorusunun cevabı yok.  Bu bile yapamayacaklarını gösteriyor. 

Güzergahı iki kez değiştirildi. Adacıklar yapacaklardı sözde. Birden bire değişti. O kadar çok değişen şeyler var ki bunların hayata geçmesi mümkün değil. 

Bu projenin içinde olan, bizzat takip eden kişiler bile bunun olması, hayata geçmesi mümkün değil diyorlar. Hayal İstanbul olarak kalacak diyebilirim."

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu: Arap halkı daha iyi biliyor

"İstanbul halkı bilmiyor ama birçok Arap ülkesinde Kanal İstanbul projesi ile ilgili boy boy reklamlar yer alıyor. Bizden çok bilgi sahibiler. Nereden geçecek, hangi arazi hangi değerde, köprünün altında mı değil mi? İstanbul'a yapılacak en büyük ihanettir. Kul hakkı yemeninde nirvanasıdır" 
 

İlgili Haberler