Ukrayna kazandı: En politik Eurovision

Ukrayna kazandı: En politik Eurovision
İtalya'da bu yıl 66'ıncısı düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı "Stefania" adlı şarkısıyla Ukrayna'yı temsil eden "Kaluş Orkestra" grubu kazandı. Jüri oylamasından ancak 192 puan alarak dördüncü olan Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna, halk oylamasında görülmemiş bir destek alarak zirvede yer aldı

Eurovision'u geçen yıl kazanan İtalya'nın, Torino kentindeki Pala Olimpico salonunda ev sahipliği yaptığı yarışmanın finalinde, 25 ülkeden temsilci yer aldı.

Yarışmanın finalinde Ukrayna'yı temsil eden "Kaluş Orkestra" grubu "Stefania" adlı şarkısıyla toplamda 631 puan alarak birinci seçildi.

İngiltere'nin temsilcisi Sam Ryders'ın seslendirdiği "Space Man" şarkısı 466 puanla ikinci olurken, üçüncülüğü ise 459 puanla İspanya'nın temsilcisi Chanel’in seslendirdiği "SloMo" şarkısı elde etti.

adsiz-tasarim-25.png

Ukrayna'ya Avrupa'dan büyük destek

Yarışmanın finalinde jüri oylarında İngiltere önde çıkmasına karşın, Ukrayna'nın kazanmasında jüri oylarına ek olarak halk oylarından gelen 439 puan belirleyici oldu.

Bu sonuçla Ukrayna, 2004 ve 2016'nın ardından Eurovision Şarkı Yarışması'nı 3. kez kazanmayı başardı. Ukrayna en yakın rakibi İngiltere'ye 172 puan fark attı. Üçüncü basamakta ise İspanya yer aldı.

Ev sahibi İtalya da Mahmood ve Blanco'nun seslendirdiği "Brividi" şarkısıyla 268 puanla 6. basamakta yer buldu. Nadir Rustamli'nin seslendirdiği "Fade To Black" şarkısıyla yarışan Azerbaycan ise 106 puanla 16. sırada yer aldı.

28 ülkeden tam puan

Eski puan sisteminde 2009 yılında Norveçli şarkıcı Alexander Rybak Eurovision'u 387 puanla rekor kırarak kazanmıştı. 2017 yılında ise Portekizli Salvador Sobral, yeni puan sistemiyle, halk oylamasında 376 puan almış ve "Amar Pelos Dois" isimli şarkısına jüri tarafından 382 puan verilmesiyle yarışmayı kazanmıştı.

NATO: Cesarete karşın verilen devasa desteği gördük

Ukrayna ise müzikal değerlendirme yapan jüriden yalnızca 192 puan aldı ancak Avrupalıların desteği tamdı, halk oylamasında 439 puan getirdi.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'nın ikinci gününde yarışmayla ilgili konuştu. Geoana toplantı sırasında, "Ukrayna'yı Eurovision şarkı yarışmasını kazandığı için tebrik etmek isterim. Bunu öylesine söylemiyorum. Dün, Avrupa ve Avustralya'nın dört bir yanından insanların cesarete karşın verdiği devasa desteği gördük. Tabii şarkı da güzeldi, hoştu" dedi.

sssss.png