Tütün üreticileri: Tırşikçi kapitalistlere hayır

Malatyalı ve Adıyamanlı tütün üreticileri, yürürlüğe giren yetkisiz tütün ticareti yasağını, Malatya – Adana karayolunu traktörleriyle kapatarak protesto etmişlerdi. Eylem sırasında traktör üstüne çıkarak, 'Tırşikçi kapitalistlere hayır' diyen tütüncü sosyal medyada gündem oldu.

Yetki belgesi olmayan üreticiye getirilen tütün ticareti yasağı, yürürlüğe girdi. Yetkisiz tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngören düzenleme, tütün üreticilerinin tepkisini çekti.

Malatya’nın Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Surgu, Güzelköy ve Reşadiye köylerinde tütün üretimi yapan çiftçiler, tepkilerini bugün Malatya – Adana karayolunu traktörleriyle trafiğe kapatarak gösterdiler.

Tütün üreticileri, “Tütüne uzanan eller kırılsın”, “Biz halkız, halk" ve "Direne direne kazanacağız” sloganları attılar. Adıyamanlı bir tütüncü ise, "Ben AK Parti encümeniyim. Hepimiz acımızdan ölüyoruz. Gelsin bir çare bulsun. Yoksa ben kendimi yakarım” dedi. 

'Tırşikçi kapitalistlere hayır'

Eylem sırasında traktör üstüne çıkarak, 'Tırşikçi kapitalistlere hayır' diyen tütüncü, AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın'a tepki gösterdi. #tütünümedokunma etiketiyle tütüncülere destek olan Twitter kullanıcıları 'son dönemin en iyi sloganı' mesajını paylaştı. 

"AK Partiliyim acımızdan ölüyoruz' 

Adıyamanlı bir tütün üreticisi, “Ben AK Parti encümeniyim. Hepimiz acımızdan ölüyoruz. Gelsin bir çare bulsun. Yoksa ben kendimi yakarım” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nda dört yıl önce yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan yapılan tütün ticareti yasaklanmış; bu yasağa uymayanların 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülmüştü. Yürürlük tarihi bir kez ertelenen söz konusu düzenleme, 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe girmişti.

*'Tırşikçi' Adıyaman bölgesinde 'bedavacı, beleşçi' anlamında kullanılan bir ifade.