Türkü söylemek de suç… RTÜK'ten Halk TV’ye ‘Cemo’ cezası

RTÜK, müzisyenlere destek için düzenlenen gecede Hilmi Yarayıcı'nın seslendirdiği 'Cemo' türküsü nedeniyle Halk TV'ye ceza yağdırdı. 3 idari para, 3 kez de program durdurma cezası veren RTÜK, gerekçesinde 'Cemo' ile ilgili internet sitelerinde 10 yıl önce çıkan haberlere gönderme yaptı. RTÜK, bununla yetinmeyip Levent Gültekin'in sözleri nedeniyle de Halk TV'ye ayrıca ceza verdi.

RTÜK, Halk TV'ye ceza yağdırmaya devam ediyor. Çeşitli bahanelerle Halk TV'ye ceza veren RTÜK, bu sefer de 'Cemo' türküsü nedeniyle ceza verdi. 

RTÜK, salgın döneminde müzisyenlere destek amacıyla Halk TV'nin organize ettiği gecede, Hilmi Yarayıcı'nın seslendirdiği 'Cemo' türküsü nedeniyle ceza kesti.

Türkü nedeniyle 'Terörü övmek' ve 'teşvik etmekten' yüzde 3 idari para, 3 kez de program durdurma cezası verildi. Karara RTÜK üst kurul üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp karşı oy kullandı. 

 

 

 

Gerekçe: İnternet sitelerinde çıkan eleştirel haberler 

RTÜK, Halk TV'ye ceza verirken gerekçe olarak sunduğu yazıda Cumhuriyet ve CNN Türk'te 10 yıl önce (2011) çıkan haberlere gönderme yaptı. Anadolu Ajansı'nın haberi ise 2016 yılına ait. Cumhuriyet ve CNN Türk haberlerinde 'Cemo' türküsünün terör delili sayıldığına dair eleştirel haberler yer alıyor. 

(https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cemo-dava-delili-oldu-298888),

(https://www.cnnturk.com/2011/turkiye/11/18/22.yil.sonra/637183.0/index.html). 

(https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/grup-yorum-uyesine-dhkp-c-uyeligi-iddiasıyla-dava-acildi/515139),

Dijital platformların tamamında yer alıyor 

RTÜK, Kültür Bakanlığı onayı ile çıkmış ve bütün dijital platformlarda yer alan 32 yıllık 'Cemo' türküsünün Halk TV'de yayınlanmasını terörü övmek ve teşvik etmek olarak gördü. 

Halk TV'nin 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde ifade edilen "Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz" hükmünü ihlal ettiğini belirten RTÜK, 3 idari para, 3 kez de program durdurma cezası verdi. 

Ne olmuştu? 

Halk TV, Aşık Veysel Kültür Derneği ile birlikte tam kapanmada işsiz kalan müzisyenler için #TürkülerSusmaz sloganıyla gece düzenlemiş ve birçok sanatçı da destek vermişti. 

Gecede Aşık Mahzuni Şerif'in de bağlaması sanatçılara detsek için açık artırmaya çıkarılmış ve 115 bin liraya Antalya'dan alıcı bulmuştu. Serhan Asker'in sunumuyla ekrana gelen gecede Ali-Aysun Kocatepe, Soner Olgun, Ender Balkır, Belkıs Akkale, Hilmi Yarayıcı, Cahit Berkay, Onur Akın, Çelo Boluz, Kahtalı Mıçı, Mazlum Çimen, Hüseyin Turan, Emrah Karaca, Mustafa Özarslan, Grup Gündoğarken, Grup Redd grubu da sahne almıştı. 

 

Yandaşlar hedef gösterdi, RTÜK ceza verdi 

Yayının ardından yandaş medyada çıkan haberlerde Halk TV hedef gösterilmişti. Yasal olarak bütün müzik platformlarda yer alan türkünün 'terör propagandası' olduğuna dair yayınlar yapılmış, 'Halk TV'de büyük skandal' başlıkları atılmıştı. Yandaş kanallarda çıkan haberlerde türkü ile ilgili yanlış bilgilere yer verilmiş, 1995 yılında çıkan türkünün, 1995 yılında yazıldığı bilgisi verilmişti. 

ekran-resmi-2021-07-07-16-11-18.png

Levent Gültekin'in sözleri de suç sayıldı 

RTÜK, Halk TV'ye ceza verirken bununla da yetinmedi. 'İki Yorum' programında Murat Sabuncu ile birlikte gündemi değerlendiren Levent Gültekin'in sözleri suç sayıldı. Gültekin'in HDP'nin İzmir İl Binasına düzelenen saldırı sonrası yaptığı yorumlarının eleştiri sınırını aştığını savunan RTÜK  "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" maddesinden Halk TV'ye ayrıca verdi. 

3 kanala daha ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayın ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Fox TV, Tele 1 ve TV 100’e de para cezası verdi.