Türklerin %35'i Yurtdışına Gitmek İstiyor

Türklerin %35'i Yurtdışına Gitmek İstiyor
Yurt dışında çalışmak, günümüz dünyasında giderek yaygınlaşıyor. Yurt dışına gitme ve çalışma isteği oranlarının artması Türkiye'nin Hindistan ve birçok Afrika ülkesinin hemen sonrasında yer almasına sebep olurken, Türkiye'de yurtdışında çalışma isteği %35 oranına ulaştı.

Dünya genelinde 188 ülkede yapılan bir ankette Türkiye ile ilgili çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı: Yurt dışında çalışma isteği en yoğun olan ülkelerden biri olan Türkiye'de bu oran %35 olarak kaydedildi.

5ed2168e0f2544160c226607.webp

TÜRKİYE'DE YAŞAYANLARIN %35'İ YURT DIŞINDA ÇALIŞMAK İSTİYOR

Uluslararası danışmanlık şirketi Boston Consulting Group (BCG), iş arama platformu Stepstone ve çatı örgütü The Network, 188 ülkede 150 bin kişiyle geniş çaplı bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, Türkiye'de yaşayanların %35'i yurt dışında çalışmayı düşünüyor. Bu oran, Türkiye'yi Hindistan ve birçok Afrika ülkesinin ardından yüksek bir istek düzeyine sahip ülkeler arasında yerleştiriyor.

2794-yurtdisinda-egitim-almak-icin-10-neden-jpg-3vnpmlmui2.jpg

DW Türkçe'de yer alan habere göre, özellikle Gana (%74) ve Hindistan (%54) gibi ülkelerde yurt dışında çalışma isteği daha yüksek seviyede. Bu eğilim, yüksek nitelikli iş gücünün de benzer düşüncelere sahip olduğunu gösteriyor. Akademisyenler ve üniversite mezunları arasında yapılan karşılaştırmalarda, diploma sahibi olmayanlarla arasında belirgin bir fark olmadığı dikkat çekiyor.

5-12.jpg

ALMANYA ÜÇ BASAMAK GERİYE GİTTİ

Diğer yandan, nitelikli yabancı iş gücüne ihtiyaç duyan ülkelerde, yabancı çalışanlar için hala cazip bir destinasyon olma özelliği korunuyor. Almanya, İngilizce konuşulan ülkelerden sonra en çok tercih edilen beşinci ülke konumunda. Ancak, bu oranın 2018'deki duruma göre düşüş gösterdiği ve Almanya'nın üç basamak gerilediği belirtiliyor.

yurt-disinda-calismak-isteyen-ne-yapmali-3.jpg

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise, çalışma yerinin seçiminde ülkenin kendisinden ziyade iş teklifinin cazibesinin daha etkili olduğu yönünde. En çok tercih edilen şehirler arasında Londra, Amsterdam ve Dubai gibi metropoller öne çıkarken, Berlin altıncı sırada yer alıyor.

'VİZE VE ÇALIŞMA PROSEDÜRLERİ HALA ZORLUYOR'

BCG'den Jens Baier, nitelikli yabancı iş gücü rekabetinde, işverenlerin sunduğu çalışma koşullarının ve prosedürlerdeki kolaylıkların belirleyici olduğunu vurguluyor. Almanya örneğinde, vize ve çalışma izni prosedürlerinin hala zorlayıcı olduğuna dikkat çekiliyor.