TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI YENİLENDİ | MTA diri fay hattı sorgulama ile 'evimin altından fay hattı geçiyor mu' cevaplandı!

TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI YENİLENDİ | MTA diri fay hattı sorgulama ile 'evimin altından fay hattı geçiyor mu' cevaplandı!
Türkiye diri fay hatları haritası Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından paylaşıldı. Buna göre 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek 485 nokta belirlendi. Diri fay hattı sorgulama ekranı ile deprem riski olan iller ve ilçeler sorgulanıyor. İşte, 2023 diri fay hatları haritası…

Yenilenmiş diri fay haritası MTA tarafından paylaşıldı. Kahramanmaraş merkezli, 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki büyük deprem felaketi ardından vatandaşlar deprem riskine karşı evimin altından fay hattı geçiyor mu, oturduğum bölge depreme dayanıklı mı sorularına yanıt arıyor. Türkiye diri fay hatları haritası Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından paylaşıldı. Buna göre 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek 485 nokta belirlendi. Diri fay hattı sorgulama ekranı ile deprem riski olan iller ve ilçeler sorgulanıyor. İşte, 2023 diri fay hatları haritası…

Diri fay hattı sorgulama haritası gündemdeki yerini koruyor. 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği asrın felaketi ardından tüm Türkiye'de bina sağlamlık testi yapılmaya başlanırken oturdukları il ve ilçenin zeminine dair bilgi sahibi olmak isteyenler Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü MTA diri fay haritası üzerinde bölgelerini kontrol ediliyor. 45 ilde 110 ilçeyi kapsayan 485 fay, riskli durumda. Peki, evimin altından fay hattı geçiyor mu, oturduğum bölge depreme dayanıklı mı? İşte, Türkiye diri fay hatları haritası…

YENİLENMİŞ DİRİ FAY HATTI HARİTASI MTA İLE YAYINDA!

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından paylaşılan harita üzerinde diri faylar işaretlendi. Yenilenmiş harita üzerinde 485 diri fay belirlendi.

Bu faylar 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor. "Evimin altından fay hattı geçiyor mu" sorusu haritadaki işaretler ile belirleniyor.

fay12.jpeg

İRİ FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İLLER

AKSARAY,

AYDIN,

BALIKESIR,

BOLU,

BURDUR,

BURSA,

BINGÖL,

DENIZLI,

ESKIŞEHIR,

ERZINCAN,

ERZURUM,

HAKKARI,

HATAY,

İZMIR,

KAHRAMANMARAŞ

MANISA,

MUĞLA,

KOCAELI

KONYA,

OSMANIYE,

SAKARYA

DİRİ FAY NEDİR?

Diri fay ya da aktif fay adıyla bilinen 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek hatların bu ismi almalarının sebebi tarihsel dönemde deprem yaşamış faylar olmalarından kaynaklanır.

Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılır.

Fayların dirilikleri tarihsel geçmişleriyle birlikte tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir.

Diri Fay Haritaları, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve deprem zararlarının azaltılmasında gerekli bilgi altyapısının temelini oluşturur.