Türk köle kullanan siber çete: Ağırel detayları anlattı

Kamboçya merkezli dolandırıcılık şebekesinin elinde Türk esirlerin bulunduğu ortaya çıkmıştı. Dosyanın detaylarını gazeteci Murat Ağırel anlattı.

Kamboçya'da yatırım, video beğenme, evde sabun yapma gibi ilanlar vererek sonrasında dünyanın her yerinde insanları dolandıran şebekenin eli Türkiye'ye de uzandı.

Murat Ağırel, 26 ülkede faaliyette dünya çapındaki şebekenin neler yaptığını ve Türk esirlerin kaçış sürecini anlattı.

"EVDE SABUN YAPARAK PARA KAZANIN"

Ağırel dolandırıcıların nasıl başladığını şu şekilde anlattı:

"Halkın kendisini ilgilendiren en önemli konulardan birisi bu. Sosyal medya okuryazarlığı olan çoğu kişi düşmüyor ama Anadolu'daki çoğu kişi bu tuzağa düşüyor. Sosyal medya veya mesajlaşma uygulamalarından (Whatsapp, Telegram, mail vb.) ulaşıyorlar ve diyorlar ki 'Bizim evde çalışma uygulamalarımız var. Evden sabun yapın. Ya da şu videoyu izle ve beğen sana hemen para gönderiyoruz. Gönderiyorlar ama sonra dolandırıyorlar. "

Kişilerin birikimlerine de göz diken çeteler "Foreks yatırım, %100 güvenilir, ana para güvenceli" ve bankaların isimlerini kullanarak yapılan reklamlardan yararlanıyorlar.

murat-agirel-7-1-2025.jpg

Kamboçya'da yatırım dolandırıcılığı yapan Çinli yoğunluklu çete Kamboçya'nın milli gelirinden daha fazla gelir sağlayan şebekenin Türklerin de bulunduğu esir askerlere yürütüldüğü ortaya çıktı. Ağırel, "Paralar ise Türkiye'de aklanıyormuş. Nasıl? Havala ile" dedi.

"Türklerin iş arayarak esir düştüğü yer Kamboçya. Çete esir kampı kurmuş. Lojman gibi bir yer gösteriyor. Ancak gidince pasaportları elinden alınıyor. Bu iş ilanları verenler ise insan tüccarları. İşçi toplayıp çetelere satıyorlar."

İFŞA EDENLER TÜRK ESİRLER OLDU

Şebekenin eline düşen Türk esir çevirmenler Türkiye'nin büyükelçiliğine ulaşarak çeteyi ifşa etti. Ancak Türk esirler şiddet görüp bırakılmıyorlar.

Şebeke milyonlarca dolar dolandırıcılık yapıp paralarını önce kriptoya sonra da Kapalıçarşı'da aklayarak hesaplarına geçiriyorlar. Çinli şebeke tıpkı yasadışı sanal bahiste kullanıldığı gibi kiralık IBAN’lar kullanıyorlar. Türkiye'deki paravan şirketleri de bu amaçla kullanılan yöntemlerden biri oldu.

"Şebekenin elinden kurtulan kişinin verdiği bilgilere göre Kamboçya Başkanının danışmanı Lee Yang Pat bütün bölgenin sahibi olduğu ve milli gelirden fazla geliri olduğu, hiçbir dünya ülkesinin kendi vatandaşını almasına engel olan organizasyonun başında. Emniyet kaynaklarımızın sürecin takip edildiğini belirtti. O kişilerin temsilcileri ne yazık ki hala Türkiye'de."

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi