Türk Dünyası ortak alfabeyle birleşiyor artık yeni alfabemiz 34 harfli
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu tarafından kabul edilen 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerine bir açıklama yaptı.
Açıklamaya göre, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen toplantıda, Ortak Türk Alfabesi önerisi kabul edildi.
Erdem, bu uzlaşmanın İsmail Gaspıralı'nın "Dilde, işte, fikirde birlik" vizyonuna önemli bir adım olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Ortak Türk Alfabesi, dil mirasımızın korunması ve Gaspıralı'nın 'Dilde, işte, fikirde birlik' anlayışının gerçekleştirilmesi açısından en önemli gelişmedir. Gaspıralı, Türk topluluklarının birliğini sağlamak için büyük bir çaba göstermişti ve onun hayali, Doğu Türkistan ile İstanbul arasında bir dil köprüsü kurmaktı. Bugün, bu hayalin gerçekleşmesi için ilk adımı atmış bulunuyoruz. İsmail Gaspıralı'nın Türk dünyasını ortak bir dil ve kimlik etrafında birleştirme hedefinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nu tebrik ediyorum. Ortak alfabenin hızlıca hayata geçirilmesiyle, tüm Türk toplumlarının ortak kaynaklardan faydalanması mümkün olacaktır."
Ortak Türk Alfabesi'nin Türk dünyası için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Erdem, Türkiye alfabesinin 29 harften 34 harfe çıkmasının, Türk dünyasındaki ortak kelimelerin Anadolu'da yeniden canlanmasını sağlayacağını belirtti. Ayrıca, bu gelişmenin sözlüklerin yeniden yazılmasını ve Türk dilinin zenginliğinin ortaya çıkmasını mümkün kılacağını vurguladı.
Erdem, TDED olarak yıllardır bu alanda mücadele verdiklerini belirterek, bundan sonraki aşamada imla birliği ve ortak sözlük hazırlığının elzem olduğunu ifade etti. Derneğin, bu birleşmeye katkı sağlamak için gayret içinde olduğunu ve hazırlıklarının sürdüğünü sözlerine ekledi.