Tüpçü medyasında gazeteci kıyımı bugün de devam ediyor

Tüpçü medyasında gazeteci kıyımı bugün de devam ediyor
Hürriyet gazetesinde dün başlayan işten çıkarmalar bugün de devam ediyor. Gazeteci kıyımına ilişkin DİSK Basın-İş, "Demirören grubunda yaşanan son işten çıkartma uygulaması her yönüyle bu aşağılık uygulamaların zirvesi oldu" ifadelerini kullandı.

Hürriyet gazetesinde dün başlayan işten çıkarmalar bugün de devam ediyor.

Dün 40'ın üzerinde gazeteciyi evlerine gönderilen tebligatla işten çıkaran gazete, bu uygulamanın tepki çekmesi üzerine bugün ise gazetecileri İnsan Kaynakları Departmanı’na çağırarak işten çıkardı.

Odatv'de yer alan habere göre, işten çıkarılmak üzere çağrılan isimler arasında muhabir Arda Akın, otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, spor ve ekonomi servisinden Ceyhun Kuburlu, teknoloji muhabiri Ahmet Can Şit, muhabir Ece Emre, editör Deniz Türsen, editör Deniz Dallı, editör Levent Korkut ve Kelebek'ten Nigar Akar bulunuyor.

İŞTEN ÇIKARMALARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Gazetenin İstihbarat Şefi Mesude Erşan'ın da işine son verildi. Gazeteci Erşan, işten çıkarıldığı haberini Ankara'da röportaj yaparken öğrendi. 

Hürriyet’in deneyimli editörleri, yazı işleri kadrosundan Doğaner Gönen ve Cenk Öz’ün de sistemleri kilitlendi. Onlar da işten çıkarıldıklarını bu şekilde öğrendi. 

Kelebek ekinden Cansu Topçu geçen hafta hamilelik iznine çıkmıştı. Bugün ameliyathanedeyken, eşine işten çıkarıldığı bilgisi verildi. 

soL'un haberine göre, gruptan çıkarılan basın emekçilerinden biri yaptığı açıklamada ilk kez böyle bir işten çıkarma yöntemi gördüğünü söylemişti.

SENDİKALI ÇALIŞANLAR ÇIKARILDI

İşten çıkarılanların tamamının Türkiye Gazeteciler Sendikası'na üye oldukları belirtilirken, toplu sözleşme yapmak için sendikanın yalnızca 20 üyeye daha ihtiyaç duyduğu, gazete yönetiminin bu nedenle sendikalı çalışanları işten çıkardığı da iddialar arasında. İşten çıkarılanların bugün TGS'de toplantı yaptıkları ve geniş çaplı bir kampanya hazırlığında oldukları öğrenildi.

BASIN-İŞ: AŞAĞILIK UYGULAMALARIN ZİRVESİ

DİSK Basın-İş Sendikası da konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Basın-İş'ten yapılan açıklama toplu işten çıkarmaların basın tarihinin alışıldık uygulamalarından biri haline geldiği belirtilerek "Demirören grubunda yaşanan son işten çıkartma uygulaması her yönüyle bu aşağılık uygulamaların zirvesi oldu" denildi. Açıklamada şöyle denildi:

"İnsanlar işten çıkartıldığını gazetede çalışırken evden gelen telefon ile, mesaisi tamamladıktan sonra çıkarken öğrendi. Demirören grubu basın sektörüne atıldığı günden bu yana kurumları önce insansızlaştırıp 'güvenli bölge' haline getiriyor ardından kapatıyor. İşten çıkartmalara sendikalaşma çalışmasının neden olduğu söylentisi yayıldı. Bu her zaman patronların sıkça başvurduğu ve hoşlandığı bir durum. Kendileri TUSİAD ve benzeri bir çok kurumda örgütlenmekten geri durmazlar. Ama çalışanların örgütlenmesine tahammül edemezler. Ancak unutmayalım kendilerinde bu gücü bulmalarının nedeni onların örgütlü çalışanların örgütsüz olması. İnsanca yaşamak ve çalışmak için tek yol örgütlenme. Tüm dostları gücünü haklarını savunacak emek örgütlerinde buluşmaya çağırıyoruz."

TGS'DEN TEPKİ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Hürriyet'te tepki gösterdi. Sendika, 43 üyelerinin gerekçe gösterilmeksizin işten çıkartıldığını belirttiği açıklamada, "Hürriyet çalışanlarına yönelik bir tasfiye süreci ve  sindirme operasyonu olduğu netlik kazandı" ifadelerini kullandı.

TGS'nin açıklaması şöyle:

#SendikaHürriyettir

Demirören Holding yönetimi 30 ve 31 Ekim tarihlerinde Hürriyet’teki üyelerimizden 43’ünü -gerekçe göstermeksizin- işten attı.

Görevlerine son verilen arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılar sonucu, bunun ekonomik gerekçelerle alınan bir karardan ziyade, Hürriyet çalışanlarına yönelik bir tasfiye süreci ve  sindirme operasyonu olduğu netlik kazandı.

Savcıları göreve çağırıyoruz: Kanser tedavisi gören, doğum izninde olan Hürriyet emekçilerini işten atacak kadar pervasızlaşan bu yönetim, anayasayı çiğnemektedir. Örgütlenme özgürlüğü anayasal bir haktır. Demirören Holding suç işlemektedir.

Üyelerimizin hakkını hem sokakta hem mahkeme salonlarında, hem de uluslararası alanda sonuna kadar savunacağız. Çalışanın hakkına saygı göstermeyi patronlara öğreteceğiz.

Türkiye Gazeteciler Sendikası