Tunceli'deki orman yangınında son durum

HalkTV muhabiri Ferit Demir, Tunceli'deki orman yangınıyla ilgili son gelişmeleri canlı yayında aktardı. Munzur Vadisi'ndeki yangının devam ettiğini belirten Demir, "Valiliğin açıklamaları kafa karışıklığına neden oldu" dedi.

Halk Tv'de Eylül Han Tezel'in sunduğu Gündem Özel programına bağlanan Ferit Demir, Hozat bölgesindeki yangının 14. günde tamamen kontrol altına alındığını bunun da havadan yapılan müdahale ile mümkün olabildiğini aktardı. Demir, bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Munzur Vadisi Milli Parkı yanıyor

Demir, Tunceli'ye 35 kilometre uzaklıktaki Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yangın çıktığını belirterek, son durumu aktardı:

"Tunceli'ye yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki Munzur Vadisi Milli Parkı'nda dün geniş bir alana yayılan bir yangın vardı, devam ediyordu. Dün, akşam saatlerinde iki yangın söndürme helikopteri müdahale etti ancak çok fazla etkili olamadı çünkü yangın geniş alana yayılmıştı. Bugün sabah, yine iki helikopter müdahale etti ancak yangın devam ediyor."

Yangının Munzur Vadisi Milli Parkı içerisinde devam etmekte olduğunu bildiren Demir, gönüllülerin de yangına karadan müdahale ettiğini ve 'canı pahasına' bir çaba içerisinde olduklarını anlattı.

Örtü yangını mı, orman yangını mı?

Tunceli Valiliği'nin, Munzur Vadisi'ndeki yangının kontrol altına alındığına ve çalışmaların sürdüğüne dair açıklama yaptığını ve yapılan açıklamalarda ısrarla 'örtü yangını' ifadesinin kullanıldığını belirten Demir, Orman Genel Müdürlüğü'nün ise bu yangını 'orman yangını' olarak tanımladığını ifade etti. Demir, Valiliğin bu ısrarının 'kafa karışıklığı'na neden olduğunu söylerken, "Örtü yangını olsa kısa bir sürede söner. 2-3 gündür havadan müdahale ediliyor, söndürülemiyor. O bölgede bulunan yaklaşık 300, 400, 500 yıllık meşe ağaçları yanıyor ancak ısrarla 'örtü yangını' diye açıklama yapılıyor" dedi.

Ferit Demir'in aktardığına göre, Munzur Vadisi'ndeki orman yangını devam ediyor. Hem karadan görevli birimler ve gönüllüler hem de havadan helikopterlerle müdahalenin devam ediyor. Ayrıca yangın, yerleşim yerlerine yaklaşık 10-15 kilometre uzakta.