Tunceli'de orman yangını 13 gündür sürüyor

Tunceli'de orman yangını 13 gündür sürüyor. Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu, yangınlara ilişkin havadan müdahalenin şart olduğunu söyledi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Yangınlarla mücadelede ve sonrasında ne yapılması gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Tunceli’nin Hozat ilçesindeki ormanlarda çıkan ve günlerdir aralıklarla süren yangın söndürülemiyor. Sivillerin bölgeye girmesine izin verilmezken çevreciler yangına havadan müdahale edilmesini istiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Tunceli'de 13 gündür süren orman yangını hakkında yazılı açıklama yaptı.

"Tunceli ili Hozat ilçesi Hozat-Ovacık arasındaki özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilen alanda çıkan orman yangını dört noktada başladı. İşletme müdürlüğümüze ait 1 arazöz, 3 ilk müdahale aracı ve 2 dozer ve 2 greyder ve 25 personelle söndürme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Arazinin dağlık ve ormanının çok sık olmasından dolayı, yangını önlemek adına ekiplerimiz, 30 kilometre yol ve 25 kilometre de yangın emniyet şeridi açmıştır. Yangınlardan 3 tanesi kontrol altına alınarak soğutma çalışmaları başlamıştır. Devam eden diğer yangına müdahale, ekiplerimizce yapılmaktadır. Yangının etrafında şerit açma çalışmalarımız devam etmektedir. Yangın, yerleşim yerlerini tehdit etmemektedir. En kısa zamanda yangın kontrol altına alınacaktır. Mevcut yangınlar örtü yangını olup, örtü yer ekiplerimiz müdahale etmektedir. "

Yangın bölgesine gitmeye çalışan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’na güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Maçoğlu, Ovacık kaymakamı tarafından engellendiğini öne sürdü. Maçoğlu, yangına havadan müdahale edilmesi gerektiğini savunarak, bölgeye girişlerine izin verilmemesine tepki gösterdi. Maçoğlu, “Bizler biliyoruz ki bu tür yangınlar ancak ve ancak hava destekli söndürme ile söner. Yine de Orman Müdürlüğü’nün denetiminde bu tür yerlere müdahale edilebileceğini de biliyoruz. Bizlerin talebi şu; burada bir yangın var, bütün canlıların yaşama yok oluyor, bitkiler yok oluyor, orman yok oluyor. En az 5-6 kilometrelik alanda yangın var ve buna müdahale edilmesi gerekiyor. Yangın rüzgarın etkisiyle yayılıyor” dedi.

'Ne yapılması gerekiyorsa yapacağız'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yangınlara ilişkin açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba önderliğindeki heyetimiz Tunceli'ye gidiyor. Yangınlarla mücadelede ve sonrasında ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Belediyelerimiz tüm gücüyle Tunceli Halkının ve Sayın Başkan @FatihMacoglu’nun yanında olacak" dedi.

'Valilikten açıklama'

Tunceli'deki yangınlara ilişkin valilikten açıklama geldi.

Valilikten yapılan açıklamada, 26 Ağustos'ta Ovacık'taki Buzlutepe köyü mevkisinde ve Hozat'taki Tanzi Deresi'nin batı tarafında çıkan örtü yangınlarının dün tamamen söndürüldüğü belirtildi.

Tanzi Deresi'nin doğu tarafındaki büyük örtü yangının ise tamamen kontrol altına alındığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yangın alanının etrafı iş makineleri marifetiyle yangın bantlarıyla çevrilmiş alanda zaman zaman münferit alevlenmeler ve tütmeler yaşanmakta olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Hozat Tanzi Deresi’nin daha üst kısımlarında bulunan bağımsız münferit alanın etrafı genel itibarıyla iş makineleri marifetiyle yangın bantlarıyla çevrilmiş olup, ekiplerimizin müdahale çalışmaları gayretle devam etmektedir."

Açıklamada, yangın alanının yerleşim yerlerine oldukça uzak bir bölgede olduğundan yerleşim yerlerine sıçrama ihtimalinin bulunmadığı ifade edildi.

Bölgenin sivil yurttaşlar açısından tehlike oluşturduğu ve ilçe kaymakamlıklarının izni olmaksızın alana girilmemesi istenilen açıklamada, yangınla ilgili sosyal medyada algı yaratıp kamuoyunu yanıltanlar hakkında yasal işlem yapılacağı belirtildi.