Tunceli'de bin bir emekle yapılıyor. Orciğin kilosu 400 liraya satılıyor

Tunceli'de bin bir emekle yapılıyor. Orciğin kilosu 400 liraya satılıyor
Tunceli Çemişgezek'te köylüler, geleneksel lezzet orcik üretiyor. Ceviz ve üzümden yapılan orcik, zahmetli bir süreçle hazırlanıyor ve kilosu 300-400 TL'ye satılıyor.

Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde köylüler, üzüm ve cevizden üretilen geleneksel lezzet "orcik"in üretimine başladı.

Çemişgezek’te bazı vatandaşlar, yıllardır ceviz ve üzümden orcik yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Günün belirli zamanlarında bahçelerin yolunu tutan üreticiler, hasat ettikleri ceviz ve üzümleri kovalarla evlerine taşıyor.

whatsapp-image-2024-10-08-at-17-47-28.jpeg

Cevizleri taşlarla kırıp içini çıkaran, üzümleri temizleyerek kazanlarda kaynatan köylüler, daha sonra tek tek ipe dizdikleri cevizleri kazanlardaki üzüm şırasına batırarak güneşin karşısında kurutuyor.

KİLOSU 300-400 LİRADAN SATILIYOR

Geleneksel yöntemlerle üretilen ve hiçbir katkı maddesi kullanılmayan Çemişgezek orciğinin kilosu 300-400 liraya satılıyor.

whatsapp-image-2024-10-08-at-17-45-39.jpeg

Köylülerden Saray İnce, orcik yapımının zor ve yorucu olduğunu söyledi.

İlçede kış hazırlıklarının devam ettiğini belirten İnce, "Türkiye’nin her yerinden arayıp orcik istiyorlar. Biz de yaptığımız orciklerin bir kısmını evimiz için ayırıyoruz, diğerini ise satıyoruz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)