Tüm müzik meslek grupları yasaklara karşı: Ağır ithamlar gerekçe gösteriliyor

Tüm müzik meslek grupları yasaklara karşı: Ağır ithamlar gerekçe gösteriliyor
Zeytinli Rock Festivali bu yıl yedincisi düzenlenecekken Burhaniye Kaymakamlığı tarafından iptal edildi. Tüm müzik meslek grupları ortak bir açıklama yaparak bu karardan dönülmesi gerektiğini vurguladı ve pandemiden beri sanatçıların içinde bulunduğu zor koşullara dikkati çekti. Ayrıca festival iptallerinin gerekçelerinin soyut olduğu ifade edilerek bu duruma sert tepki gösterildi.

Balıkesir'de bu yıl yedincisi düzenlenecek olan Zeytinli Rock Festivali Burhaniye Kaymakamlığı tarafından bölge halkını rahatsız ettiği gerekçesiyle yasaklandı. Daha sonra İlim Yayma Cemiyeti Balıkesir şubesinin de günler önce söz konusu festivale karşı bir açıklama yaptığı ve bu festivali ahlaksızlıkla suçlayarak iptal edilmesini istediği ortaya çıktı.

Yasaklara karşı ortak bildiri

Bu yasak kararının yankıları sürerken tüm müzik meslek birlikleri ortak bir açıklama yaptı ve yasakçı zihniyete tepki gösterdi. MSG, MESAM, MÜYAP MÜYORBİR yayınladığı ortak bildiride pandemi döneminde birçok zorlukla karşılaşan müzik sektörünün şimdi de yasaklamalar ve engellerle mücadele etmek zorunda kaldığı vurgulandı.

'Ağır ithamlar gerekçe gösteriliyor'

"Son dönemlerde bazen kadın solistlerin kıyafetleri, bazen etnik dillerin kullanımı, bazen politik farklılıklar çoğunlukla da halkın örf ve adetlerine aykırılık, hatta müzik emekçilerimiz ve yüz binlerce izleyiciyi zan altında bırakan ağır ithamlar gerekçe gösterilerek festivallerin ve konserlerin yasaklandığına tanık oluyoruz" denilen açıklamada ülkenin çok kritik bir dönemden geçtiği vurgulandı.

Ekonomik zorluklar ve pandeminin müzik yaratıcılarının koşullarını oldukça zorladığına işaret edilen açıklamada bir de soyut gerekçelere dayanan yasakların sadece müzisyenlerin değil, hayatını bu sektörden kazanan müzik emekçilerinin ve festivalleri heyecanla bekleyen yüz binlerce müzikseveri de mağdur ettiği belirtildi.

'Hepimizin müziğin birleştirici gücüne ihtiyacı var'

Bildirinin devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"Festivalleri bir kalemde iptal etmek yerine yapılmaları için el birliği ile mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım ki devletimizin Anayasa'mızca tanımlanan görevleri arasında 'sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korumak' da var. Son olarak bu bağlamda Zeytinli Rock Festivali’nin kaymakamlık tarafından yasaklanması da derin bir mağduriyete yol açmıştır.

Etkinliğin yapılabilmesi için gerekli önlemleri almak yerine iptal etme kararı alan Burhaniye Kaymakamlığı’na sesleniyoruz: Sizi, festivalde sahne alacak binlerce müzik emekçisini ve ailelerini, konserlerden evine ekmek götüren sektör bileşenlerini, festivali dört gözle bekleyen yüz binlerce müzikseveri düşünerek kararınızı gözden geçirmeye davet ediyoruz.

Festival ve konserlerin iptal edilmediği aksine gerçekleştirilmesi için tüm imkanların seferber edildiği bir iradenin toplumsal barış ve huzura büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz.

Hepimizin müziğin birleştirici gücüne ihtiyacı var."

Kaynak:halktv.com.tr