TÜİK hiç fakirlik görmeyenlerin oranını açıkladı. Vatandaş kendine inanamadı

TÜİK hiç fakirlik görmeyenlerin oranını açıkladı. Vatandaş kendine inanamadı
Yılın son gününe girilirken 2024'ün bilançosu ortaya dökülmeye devam ediyor. Manipülasyon iddialarıyla bilinen TÜİK, hiç fakirlik görmeyenlerin oranını açıkladı. Yüzde 48,9'u asgari ücretle çalışan vatandaş kendine inanamadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri'ni açıkladı. TÜİK açıkladığı Açıklanan verilere göre, yüzde 48,9'unun asgari ücretle çalışan Türkiye'de yoksulluk oranı yüzde 13,6 olarak belirlendi. Sürekli yoksulluk oranı yüzde 13,7 olarak açıklandı. Maddi ve sosyal yoksulluk yüzde 13,3. Dört yıldır yoksulluk içerisinde yaşamaya çalışanların oranı ise yüzde 4,3 olduğu tespit edildi. TÜİK'in açıklamasına göre son dört yılda nüfusun %74,8'i ise dört yıl boyunca hiç yoksulluk sınırının altında kalmadı.

TÜİK'in verilerine göre, toplumun yüzde 29,3'ü yoksulluk riski altında. Taksit ödemesi veya borcu olanların oranı ise yüzde 56,8 oldu.

En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hane halklarının yoksulluk oranı 0,9 puan artarak yüzde 17,9'a, tek çekirdek aileden oluşan hane halklarının yoksulluk oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 13,4'e yükseldi.

Türk-İş temmuz ayında dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırının 19.234 TL olduğunu açıklamıştı.

TÜİK HİÇ FAKİRLİK GÖRMEYENLERİN ORANINI AÇIKLADI

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül TÜİK'in açıkladığı verilere manipülasyon diyerek tepki gösterdi. Bülbül verilerle ilgili şu paylaşımı yaptı;

jkhjjk.jpg

SÜREKLİ YOKSULLUKTA ARTIŞ GÖRÜLDÜ

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, sürekli yoksulluk oranı 2024 yılında 0,7 puan artarak yüzde 13,7 oldu. Bu oran sürekli yoksulluk oranı 2020 yılındaki oranla aynı. Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %60'ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır.

surekli-yoksulluk.jpg

TOPLUMUN YÜZDE 29,3'Ü YOKSULLUK RİSKİ ALTINDA

TÜİK verilerine göre toplumun yüzde 29,3'ü yoksulluk riskiyle karşı karşıya. Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanlar; göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinin en az birinden yoksun olanları ifade etmektedir.

YÜZDE 13,3'Ü KİRA ÖDEMEKTE ZORLUK ÇEKİYOR

Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında hane düzeyinde sorgulanan değişkenler; otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme ve mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumudur.

maddi-ve-sosyal-yoksulluk.jpg

Bu oran için fert düzeyinde toplanan değişkenler ise; eskimiş giysileri yerine yenisini alabilme, düzgün iki çift ayakkabıya sahip olabilme, ayda en az bir kez tanıdıkları ile toplanabilme, ücretli boş zaman faaliyetlerine katılabilme, kendini iyi hissetmek için bir miktar para harcayabilme ve kişisel amaçlı kullanım için internet sahipliği olarak belirlenmiştir.


Yukarıda belirtilen on üç maddenin en az yedisini karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan maddi ve sosyal yoksunluk oranı; 2023 yılında %14,4 iken 2024 yılı sonuçlarında 1,1 puan azalarak %13,3 olarak tahmin edildi.

LİSE MEZUNU YOKSULLARIN ORANI YÜZDE 10'A YAKIN

Eş değer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre; bir okul bitirmeyenlerin yüzde 24,7'si, lise altı eğitimlilerin yüzde 13,6'sı, lise ve dengi okul mezunlarının ise yüzde7,4'ü yoksul olarak hesaplandı. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 2,7 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup oldu.

egitim-durumu.jpg

"YURTTAŞLARIN YÜZDE 74,8'İ SON DÖRT YILDA HİÇ YOKSUL OLMADI"

Dört yıllık panel veri kullanılarak medyan gelirin yüzde 50'sine göre hesaplanan yoksullukta kalma süresi incelendiğinde, fertlerin %10,1'i dört yıl içinde bir yıl, %6,5'i iki yıl, %4,3'ü üç yıl, %4,3'ü ise dört yıl boyunca (panel süresince) yoksullukta kaldı. Türk-İş'in temmuz ayında açlık sınırının 19.234 TL olduğunu belirttiği Türkiye'de TÜİK'e göre toplumun yüzde 74,8'i hiç yoksulluk görmedi.

vhjhjhjv.jpg

NÜFUSUN YARISINDAN FAZLASININ BORÇ VEYA TAKSİT ÖDEMESİ VAR

Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 1,2 puan azalarak %56,8 oldu. Nüfusun %5,2'sine bu ödemeler yük getirmezken %39,1'ine biraz yük getirdi, %12,5'ine ise çok yük getirdi. Konut masraflarının çok yük getirdiği hanelerin oranı 3,9 puan azalarak %13,6 olurken, bu masrafların biraz yük getirdiği hanelerin oranı 4,7 puan artarak %71,2 oldu. Konut masraflarının yük getirmediğini belirten hanelerin oranı geçen yıla göre 0,7 puan azalış ile %15,2 olarak hesaplandı.

borc-taksit.jpg

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi