'TÜİK bizimle dalga geçiyor'

'TÜİK bizimle dalga geçiyor'
TÜİK'in enflasyon verilerine siyasetten tepki yağdı. Babacan, hiperenflasyon riskine dikkat çekerken Davutoğlu, "TÜİK bizimle dalga geçiyor' dedi. CHP'li Ağbaba da "Uzaya çıkan ilk Türk TÜİK oldu" diye eleştirdi. HDP'li Paylan ise "En büyük soygun TÜİK eliyle yapılıyor" tepkisini gösterdi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre; enflasyon mayıs ayında yüzde 2,98 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 73,50'e çıktı. Bağımsız araştırmacılar ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre ise enflasyon yüzde 160.7 oldu. Siyaset arenası TÜİK'in tartışmalı enflasyon verileri sonrası hareketlendi.

'Hiperenflasyona koşuyoruz'

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medyadan "Rakamları Ayarlama Enstitüsünün açıkladığı enflasyon yüzde 73. Artık kronik yüksek enflasyon dönemini yaşıyor, hiperenflasyon dönemine koşuyoruz. Bu ülke bunların hiçbirini hak etmiyor. Biz, kontrolden çıkan bu enflasyonu yeniden tek haneye düşüreceğiz" paylaşımı yaptı.

'TÜİK bizimle dalga geçmeye devam ediyor'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, "Çarşıda, pazarda fiyatlar sürekli artıyor, TÜİK bizimle dalga geçmeye devam ediyor. TÜİK’e göre aylık enflasyon yüzde 2,98 artmış, yıllık enflasyon ise yüzde 73,5. Siz kendinizi kandırmaya devam edin, az kaldı sandık gelecek bu aziz millet size gereken cevabı verecek" ifadelerini kullandı.

'Uzaya çıkan ilk Türk TÜİK oldu'

Verilere ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Uzaya çıkan ilk Türk TÜİK oldu! Ocak: Enflasyonu bitireceğiz Mart: Yıl sonuna enflasyon tek haneye düşecektir Mayıs: Enflasyon sadece devletin çözeceği sorun değil Nebati bunları söylerken biz TÜİK'e göre bile 1998 Kasımından bugüne kadarki en yüksek enflasyonu gördük" dedi.

'TÜİK verileri şimdiden memur ve emekli zamlarını gasp etmeye başladı'

Ağbaba, haziran ayında memur ve emeklilerin alacağı zam oranının belli olacağını işaret ederek, “TÜİK mayıs ayı aylık enflasyonundaki artışı sadece yüzde 2,98 olarak açıklarken, 5 aylık enflasyon artışını ise yüzde 35 olarak açıkladı. Gelecek ay açıklanacak enflasyon verileri ile birlikte milyonlarca memur ve emeklinin alacağı zam oranı belli olacak. TÜİK verileri şimdiden sumen altı ederek memur ve emekli zamlarını adeta gasp etmeye başlamış durumda” ifadelerini kullandı.

'Milyonlarca yurttaşın alın teri yok sayılıyor'

Ağbaba, “Türkiye her yeni güne yeni bir zam haberi ile uyanırken, TÜİK kendince yapılan zamları görmemezlikten geliyor. TÜİK adeta kör taklidi yaparak milyonlarca yurttaşın emeğini ve alın terini yok saymaya devam ediyor” değerlendirmesini yaptı. Bağımsız araştırmacılar ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine atıf yapan Ağbaba, “Bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG aylık enflasyon artışını yüzde 5,4 yıllık enflasyon artışını ise yüzde 160 olarak açıklıyor. Türk –İş verilerine göre enflasyonda bir yıllık artış yüzde 107. TÜİK’e göre yıllık enflasyon artışı ise sadece yüzde 73,50. ENAG enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasındaki fark 86,5 puan. Halkın hissettiği yıllık enflasyon artışı ile TÜİK yıllık enflasyon artışı arasında 86 puanlık fark varken, TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon adeta milyonlarca vatandaşla alay etmek demektir” dedi.

'Erdoğan'ın başarısız politikaları yüzünden...'

CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da, "Enflasyon yüzde 160.76 | Erdoğan'ın başarısız politikaları yüzünden her şey daha pahalı" diye tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, "Hemen her kalemde yüzde 100 üzeri artış var. Evine meyve alamayan baba, teknolojik aletlere camekandan bakan genç, torununa harçlık veremeyen büyükanne... İnanır mı sizin yalanlarınıza?" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Gerçek enflasyonun ne olduğunu zaten sokağın ve yurttaşlarımızın yaşadıklarından biliyorduk; böylelikle bir defa daha ispatlanmış oldu" ifadelerini kullandı.

'En büyük soygun TÜİK eliyle yapılıyor'

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise, "TÜİK’e Mayıs enflasyonunu %2,98, yıllık enflasyonu yüzde 73,50 olarak açıklattılar. Bu yaşadığımız enflasyonun yarısı bile değil! Enflasyonu düşük açıklayıp; işçiye, memura, emekliye düşük zam veriyorlar. En büyük soygun TÜİK eliyle yapılıyor" dedi.

Etiketler :