TTB, Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulunu hesap vermeye çağırdı

TTB, Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulunu hesap vermeye çağırdı
Türk Tabipleri Birliği, DSÖ'nün tedavi listesinden çıkardığı "hidroksiklorokin” etken maddeli ilacın bir yıl boyunca neden kullanıldığı konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu’nu topluma hesap vermeye çağırdığını duyurdu.

Türk Tabipler Birliği (TTB), Dünya Sağlık Örgütü’nün geçen yıl mayıs ayında Covid-19 tedavi protokolünden çıkardığı, kendilerinin de bu konuda defalarca uyarı yaptığı "hidroksiklorokin” etken maddeli ilacın bir yıldır hangi kanıta dayalı olarak kullanıldığının ya da bugün neden vazgeçildiğinin açıklanması gerektiğini belirterek, bu konuda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu’nu topluma hesap vermeye çağırdığını duyurdu.

'Topluma hesap vermeye davet ediyoruz'

TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada, ilacın Türkiye’de kullanılmasını bir başarı öyküsü olarak anlatan Sağlık Bakanlığı'nın 7 Mayıs itibariyle bu ilaçtan vazgeçme nedeninin ne olduğu soruldu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 Mayıs ayında Covid-19 tedavi protokolünden çıkardığı, Türk Tabipleri Birliği olarak da tüm raporlarımızda ve değerlendirmelerimizde ısrarla Covid-19 hastalığı için kullanılmaması gerektiğini söylediğimiz 'hidroksiklorokin' etken maddeli ilacın, temel ilkesi 'önce zarar verme' olması gereken kamusal sağlık otoritesi tarafından bir yıldır hangi kanıta dayalı olarak kullanılmaya devam edildiği topluma açıklanmalıdır."

Neden 7 Mayıs'ta vazgeçildi?

"İlacın Türkiye’de kullanılmasını bir başarı öyküsü olarak anlatan bakanlığın 7 Mayıs 2021 tarihi itibari ile bu ilaçtan vazgeçme nedenleri nedir? Ülkemizde yaygın, yoğun kullanımı destekler veriler var idiyse neden bu tedavi olanağından uluslararası kamuoyu mahrum kılındı ve neden şimdi protokolden çıkarıldı? İlacı kullanan hastalarda bu ilacın etki ve yan etki sonuçlarına dair bir çalışma yapılmış mıdır?

Bu konuda Sağlık Bakanlığı eliyle çok merkezli çalışmaların türlü engellemeler ile karşılaştığı, kimi uzmanlık derneklerinin başvurularından sonuç alamadığı bilinmektedir. Bakanlığın yaptığı bir çalışma varsa verilerin sonuçlarının paylaşılması bu değişikliğin ardından bilimsel, yönetsel etik sorumluluk gereğidir."

'Favipravir'e yönelik çalışmalar yapılıyor mu? 

"Güncellenen tedavi protokolünde halen yer alan Favipravir'e yönelik çalışmalar yapılıp yapılmadığı, Sağlık Bakanlığı’nın elinde verilere dayalı bir çalışma var ise sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.

Yukarıda yer alan tüm sorularımızı Sağlık Bakanı’na ilettiğimizi belirtir, bakanı ve Bilim Kurulu’nu topluma hesap vermeye çağırdığımızı kamuoyuna bildiririz."

ANKA