TTB Başkanı Fincancı'ya tahliye!

TTB Başkanı Fincancı'ya tahliye!
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın 7,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, Fincancı'nın 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına ve tahliyesine karar verdi. Tahliye kararının ardından TTB, "TTB’nin de, ülkemizin de karanlığa teslim olmamasını sağlayacağız" açıklamasını yaptı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki üçüncü duruşmaya tutuklu sanık Şebnem Korur Fincancı getirildi. Duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Avrupalı Doktorlar için Daimi Komite, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu temsilcileri ve çok sayıda kişi izledi.

Çok sayıda izleyici mahkeme salonunda yer olmaması nedeniyle ayakta veya salonun açık bırakılan kapısının önünde duruşmayı takip ediyor. Mahkeme başkanı, Milli Savunma Bakanlığı avukatlarının bir kez daha katılma talebi geldiğini açıkladı. Duruşma savcısı, bir önceki celse açıkladığı esas hakkındaki mütalaasını tekrar ederek Fincancı’nın üzerine atılı suçtan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamını istedi.

‘İfade özgürlüğüne saldırı’

Şebnem Korur Fincancı savunmasına başladı. Fincancı savunmasında kendisi üzerinden korku iklimi yaratılmak istendiğine dikkat çekerek bunun ifade ve bilim özgürlüğüne saldırı anlamına geldiğini ifade etti. Fincancı şöyle devam ediyor:

"Öncelikle herkese teşekkür ediyorum. Karar ne olursa olsun; bizi bir araya getiren bu duyguyu, yurttaşlık bilincini, kolektif varoluşu sağlamak önemli. TTB 70 yıl önce tam da bu amaçla ve anayasal güvenceyle kurulmuştur. Bu dava üzerinden yaratılmak istenen korku iklimi; ifade, düşünce ve bilim özgürlüğüne yasak anlamına gelmektedir. Ama nafile! Korkunun ecele faydası yok! Bizim örgütümüz TTB'dir!"

Duruşma öncesi destek açıklaması

TTB, Fincanı’nın tutuklu yargılandığı dava öncesi TTB, İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı. TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, “TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması az sonra başlayacak. Dün, 10 Ocak 2023 Pazartesi günü ise Ankara’da, TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması için açılmış olan davanın duruşmasındaydık. Bu adliyelerin önünde bizlere bedel ödetme niyetinde olanlar şunu bilmeliler; tarihin çöp sepeti bu niyeti besleyenlerle doludur” dedi.

Tahliye

Mahkeme, Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına ve tahliyesine karar verdi.

'Sürpriz oldu'

Fincancı'nın avukatı Meriç Eyüboğlu, "Çok değil, birkaç saat sonra Bakırköy'de cezaevinin önünde yine hep beraber alkış ve halaylarımızla Şebnem Hocamızı karşılayacağız. Ceza da verildi ama tahliye kararına çok sevindik, sürpriz oldu. Hiç beklemiyorduk, o nedenle çok mutluyuz" dedi.

TT'den açıklama

Tahliye kararının ardından TTB, Twitter hesabından "TTB olarak aramıza dönen Merkez Konseyi Başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı ile birlikte, ülkemizin önünde bulunan dönüm noktasında rolümüzü oynayacak; TTB’nin de, ülkemizin de karanlığa teslim olmamasını sağlayacağız" mesajını paylaştı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :