TTB Başkanı Fincancı davasında tutukluluğa devam kararı

TTB Başkanı Fincancı davasında tutukluluğa devam kararı
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması sona erdi. Mahkeme başkanı, reddi hâkim talebinin zamanında yapılmamasını gerekçe göstererek talebin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğuna kanaat getirdi. Şebnem Korur Fincancı'nın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, davayı 11 Ocak 2023'e erteledi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, savcının mütalaasında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan üst hadden 7,5 yıla kadar hapsini talep ettiği Şebnem Korur Fincancı, bugün hakim karşısına çıktı.
Fincancı suçlu olduğunu düşünmediğini bu nedenle savunma yapmayacağını, beyanda bulunacağını söyledi. Fincancı, "Suçlamaları reddediyorum" diyerek şöyle konuştu:
"Yaptığımın bir suç olmadığını ifade etmiştim. Benim için 'vatansız kalsın' diyorlar. Kimin vatanından kovuyorlar beni? Kim daha fazla emek vermiş bu ülkeye, kim daha fazla yarar sağlamış? Bunu Türk halkı görecektir, kendileri de biliyorlar. Sanki ben bu ülkenin, dünyanın en tehlikeli sanığıymışım gibi davranıyorlar bana. Bu da sizin üzerinizde etki oluşturmak için planlanmıştır. Ben teröristsem hangi örgütten terörist olduğumu çok merak ediyorum doğrusu. Dünyanın neresinde olursa olsun bir devlet suç işlemeye devam ettikçe, ben de at sineği olarak sırtlarından inmeyeceğimi ve sonuna kadar hakikatin peşinde olacağımı hatırlatayım. Suçlamalarınızı reddediyorum."

Avukat beyanları devam ederken mahkemenin bugün karar vermesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

Kamuoyu gündemine TSK’nin operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın 'kimyasal kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi ve Minnesota Sözleşmesi kapsamında bu iddiaların olduğu bölgelerde inceleme yapılmasının bir zorunluluk olduğunu' ve 'bağımsız heyetlerin etkin incelemeler yapması gerektiğini' söylemişti. Açıklamasının ardından hedef gösterilen Fincancı ifade vermeyi talep etmiş olmasına rağmen 26 Ekim tarihinde gözaltına alınmış, 27 Ekim tarihinde ise tutuklanmış ve Ankara’ya nakledilerek Sincak Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Tutukluluk kararına 582 avukat itiraz etmiş, mahkemece ‘tedbirin orantılı olduğuna’ karar verilmişti.

Ev araması sürecinde ‘delil niteliğinde’ sayılan eşyalar tutanaktan önce yandaş medyaya servis edilmiş, sansasyonel haberler oluşturulmuş ve karalama kampanyaları yürütülmüştü.

Şebnem Korur Fincancı hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlenmişti.

Kaynak:DHA

Etiketler :