TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı
Dün sabah saatlerinde gözaltına alınan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. Fincancı, çıkarıldığı Ankara Adliyesi 3. Sulh Ceza hakimliğince tutuklanarak Sincan Kapalı Kadın Cezaevine gönderildi.

Gözaltında bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın emniyetteki işlemleri bugün sona erdi ve adliyeye getirildi. Burada savcılık sorgusu 4 buçuk saat süren Fincancı tutuklama talebiyle Sulh Ceza’ya sevk edildi.

Hakkında tutuklama kararı verilen Fincancı, Sincan Kapalı Kadın Cezaevine gönderildi.

Fincancı: Yorumum bir ön değerlendirmedir

Fincancı'nın ifadesi ortaya çıktı. Fincancı, yorumlarının bir ön değerlendirme olduğunu söyledi. Fincancı "Kimyasal toksit ve zehirli gazlarla ilgili yorumum bir ön değerlendirmedir" dedi. Değerlendirmelerini açıkladığı Medya Haber kanalının PKK ile bağlantısı olup olmadığını bilmediğini belirten Fincancı, "Beni Medya Haber TV'den şahsen tanımadığım bir kişi aradı. Söz konusu haber kanalının PKK ile bir irtibatı olup olmadığını, hekim olarak bilmiyorum ve ilgilenmiyorum. Tüm süreç benim için çok yorucuydu" diye konuştu.

Fincancı hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarından soruşturma başlatılmıştı.

Sabah'ın aktardığına göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan tutuklama sevk yazısında "Kolluk birimleri tarafından yapılan Fincancı'nın yapmış olduğu konuşmanın incelenmesi ve şüphelinin alınan savunması kapsamında, Medya Haber TV olarak geçen basın yayın kuruluşunun PKK silahlı terör örgütü ile irtibatlı bir yayın kuruluşu olduğu, PKK silahlı terör örgütü üyelerinin haberlerinin yapıldığı, örgütsel propaganda ve miting, eylem, motivasyon ve ölen PKK üyelerine yönelik çok sayıda haber yapıldığının kolluk birimleri tarafından tespit edildiği, Şüphelinin Medya Haber TV üzerinden yapmış olduğu görüşmenin canlı bağlantı şeklinde ve çok geniş kitlelere ulaşabilecek ana haber bülteni kapsamında bir uluslararası ölçekte kapsamlı yayın olduğu, şüphelinin söz konusu canlı bağlantıda Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi başkanı unvanını da kullanmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kendisine yasal olarak vermiş olduğu resmi bir unvanı PKK silahlı terör örgütünün basın yayın araçlarından biri olan Medya Haber TV'de kullanmak suretiyle terör örgütü propagandasında paylaştığı, bu paylaşımın suça konu eylemin daha ağır şekline vücut verdiği, Her ne kadar şüpheli skype bağlantısı üzerinden bağlanması nedeniyle televizyonda paylaşılan ekran görüntülerinden haberinin olmadığını iddia etmiş ise de, söz konusu programın görüntülü veya sesli görüşme şeklinde iletişim sağladığı, PKK silahlı terör örgütünün basın yayın organı olan Medya Haber TV'nin canlı bağlantı görüntülerinde şüphelinin kulaklık takmak suretiyle belli bir ekrana baktığı net bir şekilde görülmekle diğer ekran paylaşımında Medya Haber TV sunucusu olan ve hakkında kolluk birimleri tarafından aranma kaydı bulunan Selahattin Işıldak Kod isimli Adnan Göksungur'un da şüpheliyi görebilecek şekilde ekrana bakıldığı, bu haliyle skype bağlantı üzerinden sadece sesle bağlantı yapılmadığı, böyle bir durum olsa idi 'canlı telefon bağlantısı' şeklinde bağlantıların yapılabileceği ancak mevcut deliller kapsamında video konferans ile bağlantı yapıldığının anlaşıldığı belirtildi" ifadelerine yer verildi.

TTB üyeleri darbedildi

Fincancı'nın ifade sürecini takip etmek üzere adliyeye gelen Merkez Konseyi üyeleri ise adliyeye alınmadı. Üyelerin darbedilerek dışarı çıkarılmasına tepki gösteren TTB'den yapılan açıklamada, "Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın ifade sürecini takip etmek üzere adliyeye gelen Merkez Konseyi üyelerimiz ve emek-meslek örgütlerinin temsilcileri, darp edilerek ve gerekçe gösterilmeksizin binaya alınmadı. Saldırıyı kınıyor, Şebnem hocamızı yalnız bırakmayacağımızı yineliyoruz!" denildi.

5 kişi gözaltına alındı

Polisin adliye önünden uzaklaştırdığı KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Hukuku, yasaları uygulamayı öğreneceksiniz. Sizin bu yaptığınız yasalara aykırı” diyerek tepki gösterdi. KESK, polisin 5 kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.

Polisin kaldırımdan yürümesini söylediği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz da “Ben kaldırımdayım zaten” dedi. Şükran Kablan Yeşil de “Yolu trafiğe kapatan da sizsiniz, her bir hukuksuzluğu yapan da sizsiniz. Yolun ortasına sen sürükledin beni” diye konuştu.

KESK, adliye önünde yaşananların ardından, “MYK üyemiz Döne Gevher Koyun, SES MYK üyemiz Gönül Adıbelli, önceki dönem TTB MYK üyesi Selma Güngör, TTB Tıp Öğrencileri Kolu’ndan Helin Çakır ve Şirvan Çeliker gözaltına alınmıştır. Adliye karakol binası değildir, hukuk ayaklar altına alınamaz. Derhal serbest bırakılmalıdırlar” açıklamasını yaptı.

Etiketler :