TRT’de liyakatsiz sınav kurum içinde isyan yarattı

TRT’de liyakatsiz sınav kurum içinde isyan yarattı
TRT bir kez daha kadrolaşma iddialarıyla gündemde… Nedeni, kurum içinde yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı.

Sınav yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez yapıldı. TRT'nin 20-25 yıllık bazı çalışanları kendi kadrosunu alamadı. 20 yıldır TRT'de kameramanlık yapanlar yazılı sınavı geçti ama uygulamada ya da mülakatta elendi. Onların yerine bu işi ya hiç yapmamış ya da uzun yıllar önce yapmış deneyimsiz isimler kadro aldı.
Kazananların çoğu iktidara yakınlığı ile bilinen Birlik Haber-Sen üyeleri.

Sorel Dağıstanlı'nın aktardığına göre Haber- Sen Genel Basın- Yayın Eğitim, Sosyal ve Dış ilişkiler Sekreteri Banu Savaş kurumda sendikacılık yapan Fatih Adem Gençbay’ın fiili olarak kameramanlık görevini yapmamasına rağmen sınavda başarılı olarak yardımcı kameramanlık kadrosunu aldığını söyledi. Sınavda sendikal kayırmacılık iddiaları da böyle gündeme geldi.

Sendikalı karı koca kadro aldı

Gençbay, MEMUR-SEN Konfederasyonu’na bağlı Birlik Haber-Sen'in TRT temsilcisi. GENÇBAY ana kadrolardan biri olan KAMERA ASİSTANLIĞI sınavını kazandı. Oysa halihazırda aktif olarak çalışmıyordu.

Uzun süredir sendikacılık yapan Gençbay aktif olarak bu hizmeti yapan TRT çalışanlarının önüne geçti.

Fatih Adem Gençbay’ın eşi Kübra Öz Gençbay da kadro alan isimler arasında.
O da sahada aktif muhabirlik yapmıyor ama asistan muhabirlik kadrosunu aldı.

Banu Savaş, 20 yıldır muhabirlik yapan, ana habere imzasını atan arkadaşlarının bu sınavı kazanamadığını, yazılıyı geçtikten sonra uygulama ve mülakatta elendiğine dikkat çekti.

Savaş; “Siz 5-6 yıldır bu işi yapmıyorsanız ve her gün günde 2 defa habere çıkan ya da çekime çıkan bir arkadaşımızla pratiğiniz aynı olamaz. Maalesef gördük ki bir kaç arkadaşımız bu şekilde asli görevlerini yapmamalarına ve konuya uzak olmalarına rağmen bu kadroları kazandılar” dedi.

Sözlü sınavda elendiler ama işlerine devam ediyorlar

Sınav üç aşamada yapıldı. Yazılı sınav, uygulama ve mülakat. Kurumun yaklaşık 2 bin personeli uzun yıllardır kendi kadro unvanları dışındaki yapım ve yayın hizmetlerinde çalışıyordu. Örneğin spiker ya da muhabirlik yapmasına rağmen o kadroda görünmüyorlardı. Dolayısıyla o kadroların özlük haklarından yararlanamıyorlardı. Sorun bu sınavla çözülecekti. Ancak daha da büyüdü.
Haber-Sen 1 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Melike Arslan da dikkat çeken bir noktaya değindi; “İşlerinde son derece başarılı birçok arkadaşımız halihazırda yaptıkları işlerden sınava tabii tutuldu ve ne yazık ki elendi. Elenmelerine rağmen yaptıkları işlere hala devam etmeleri de durumun garipliğini göstermesi açısından dikkat çekicidir”

Bazı sorular iptal edildi

Sınav soruları Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından hazırlandı.
İlk yazılı sınavdan sonra kazanamayanlar dava açtı. Bunun üzerine bazı sorular iptal edildi. Mahkeme süreci devam ediyor.

Sözlü sınav kimin için bekletildi?

Sınavla ilgili bir başka dikkat çeken iddia ise çalışanların sınav sonuçlarını öğrenmek için, yurtdışında muhabirlik yapan Döndü Srıışık’ın sınava girmesini beklemeleri. Sarıışık TRT'nin Belçika bürosunda muhabir.
Ama kadrosu ışıkçı olarak gözüküyordu. İddiaya göre Döndü Sarıışık müsait olduğunda geldi, sınava girdi ve stajyer muhabir kadrosunu aldı.

Banu Savaş, bu kişi için sınav tarihinin özel olarak bekletildiğini söyledi; “ Burada bir soru işareti var. Sınav için belli bir tarih vardır gelirsiniz ve bu sınava katılırsınız. Belirlenen tarihler içerisinde sınava girenler varken bir arkadaşımız için sınav süreci bekletildi. Arkadaşımızın sınava girmesini bekledik ve sonuçlar ondan sonra açıklandı” dedi.

Sınav soruları Whatsapp'dan yayıldı

Sınavlar aynı gün yapılmadı. Oysa sorular aynıydı. Dolayısıyla sözlü sınava parça parça girenler, kendilerine çıkan soruları whatsapp gruplarında paylaştı.
Kendilerinden sonra sınava girecekler avantaj elde etti.

Banu Savaş, sınava ilk girenlerin puanlarının düşük sonra girenlerin yüksek olduğunu çünkü girmeden sorulara hakim olduklarını söyledi.

TRT yönetimi soruşturma başlattı ama sonucu açıklanmadı

TRT sınav sorularının yayılması ile ilgili soruşturma başlattı ama sonucun ne olduğu bilinmiyor, açıklanmadı.

TRT iddiaları yanıt vermedi

İddiaları TRT yönetimine de sorduk. Mail atılması istendi, Ancak günler geçmesine rağmen her hangi bir yanıt verilmedi.