TrendyolGo işçilerinden eylem: Sefalet ücretini reddediyoruz

TrendyolGo işçilerinden eylem: Sefalet ücretini reddediyoruz
TrendyolGo’da kuryelik yapan işçiler; bugün Ankara, İstanbul ve İzmir’de çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylem yaptı. Trendyol İşçi Komitesi, taleplerini “Sefalet zammını reddediyoruz. Paket başına ücretler artırılsın. Alevli saatlerin çalışma zorunluluğuna hayır. Mola hakkı. Yakıt giderleri karşılansın” diye sıraladı.

TrendyolGo’da kuryelik yapan işçiler; bugün Ankara, İstanbul ve İzmir’de yakıt giderlerinin karşılanması, paket başı ücret artışı, mola hakkı gibi talepleri için eylem yaptı. “Sefalet ücretini reddediyoruz” diyen kuryelerin, İstanbul Alibeyköy ofisinden başlattıkları eylem Maslak’ta bulunan genel merkez önüne kadar sürdü.

Umut-Sen’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Plazalarınızın önüne geldik hakkımızı almaya ya alacağız ya yakacağız! TrendyolGo işçileri Maslak'taki Trendyol Genel Merkezi önünde sefalet zammına, sömürüye karşı hep beraber direniyor. Direne direne kazanacağız!” denildi.

Trendyol İşçi Komitesi ise, sosyal medya hesabından “Direne direne kazanacağız! Taleplerimiz; Sefalet zammını reddediyoruz! Paket başına ücretler artırılsın! Alevli saatlerin çalışma zorunluluğuna hayır! Mola hakkı! Yakıt giderleri karşılansın” açıklamasını yaptı.

'Ben evime 30 paket ile döndüğümde minimal olarak cebimde 1300 tl olmasını istiyorum'

Trendyol İşçi Komitesi’nin paylaştığı videoda bir işçi tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Arkadaşlar hepimizin davası ortak. Şartların iyileştirilmesi, cebimize gerçekten düzgün miktarda insani şartlarda çalışarak para girmesini istiyoruz. Birinci gün hiçbirimiz organize olmadan buraya geldik, nasıl geldik peki? Artık illallah etmiştik. Sürekli bize her şeyin daha iyi olacağını söyleyip aslında bir şey yapmıyorlardı. Ve dün ne yaptık biz? Bir zam açıklandı, birbirimize organize olmadan bir şekilde Maslak’a kadar geldik. Daha sonrasında ne oldu? Artık bir değişim yapabileceğimize inandığımız için sayımız arttı. Biz biraz önce neden yukarı çıkıp konuşmadık? Çünkü dün alelacele ne istediğimizi ortaya çıkarmaya çalıştık, 25-26 madde çıkardık.

"Buraya gelme sebebimiz paraydı"

Siz hiçbir şey yapmıyorsunuz sanıyorsunuz ama biz dün bölge temsilcileri ile yazmış olduğumuz maddeleri münakaşa ettik. Hangilerini sunabiliriz, hangilerini sunamayız. Basit olarak söyleyeyim, en temelde buraya gelme sebebimiz paraydı. Bizler dışarı çıkıyorsak, 10 saat dışarı da kalıyorsak ister sen bana bonus ver istersen verme umurumda değil. Ama ben evime 30 paket ile döndüğümde minimal olarak cebimde 1300 TL olmasını istiyorum.”

Yöneticilerle görüştüler, taleplerini sıraladılar

TrendyolGo’da kuryelik yapan işçiler, bugün İstanbul'da yaptıkları eylemin ardından şirket yöneticileriyle görüştü. İşçiler, daha sonra 22 maddeden oluşan taleplerini açıkladı. İşçiler ve şirket yöneticilerinin pazartesi günü yeniden bir araya geleceği bildirildi.

TrendyolGo’da kuryelik yapan işçiler, iki gündür sürdürdükleri iş bırakma eyleminin ardından bugün Trendyol yöneticileri ile bir araya geldi. Umut-Sen’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Sefalet zammına ve ağır çalışma şartlarına karşı iki gündür iş bırakarak Trendyol ile görüşme gerçekleştiren TrendyolGo işçileri, taleplerinin çözümüne çalışılacağına ve pazartesi tekrar görüşme yapılacağına dair söz aldı. Gerekirse yine, daha güçlü geliriz” denildi.

TrendyolGo işçileri, görüşmenin ardından, 22 maddeden oluşan taleplerini açıkladı. İşçiler, pazartesi günü şirket yetkilileriyle yeniden bir araya gelecek ve bu talepleinr yerine getirilmesini isteyecek.

İşçilerin talepleri

“10 saatlik emeğin karşılığı, 30 paket atarak minimum 1300 TL olsun. (Paket başı, km ve bonuslar)

Alevli saat olacaksa saatlerin eskisi gibi 18 saate indirilmesi ve günlük olarak değil haftalık alevliye dönülmesi.

Alevli saatlerin çalışma zorunluluğu kaldırılsın. Mola hakkımız, ateşlide ya da değil sınırsız olsun.

Mağaza ile müşteri mesafesi toplamda 4 km olsun.

Bonus olmaya devam edecekse eski baremlere dönülsün.

Asansör olmayan binalarda kat çıkma zorunluluğu en fazla 5 kat olsun.

Trendyol kuryesi olduğumuza dair özel kimlik belgesi istiyoruz. (Bu sayede kimlik isteyen sitelere verebiliriz)

AVM’lerden aldığımız ve teslim ettiğimiz siparişlerde ekstra ücret istiyoruz.

Mağaza ile müşteriye olan yürüme mesafemiz maksimum 300 metre olsun.

Mağaza ve restoranlarda bekleme süremizin maksimum 10 dakika olması.

Sipariş üzerimize atandığını zaman müşteri ve mağaza kaynaklı sipariş iptallerinde, iptal olan siparişin bonusa yansımasını istiyoruz.

Sipariş bize atandığı zaman mağazaya olan mesafemizin en fazla 2 km olmasını istiyoruz.

Gideceğimiz müşterilerin eskisi gibi adreslerinin gözükmesi.

İş Kanunu ve hükümleri ve ilgili mevzuat uyarınca işbu talepler sebebiyle hiçbir Trendyol kurye işçisi işten çıkarılmayacak.

İşe alımlar 6 ay süreyle yapılacak, Trendyol kurye işçilerine işe alım yapılacağı bildirilecek.

Özel sağlık sigortası Trendyol kurye işçilerinden karşılanmayacak. Trendyol, kuryelerin özel sağlık sigortasını ödeyecek

Çağrı merkezindeki müşteri temsilcilerinin eğitilerek tekrardan yetkilendirilmesi.

Takım lideri olarak sahadan deneyimli insanların başlarına getirilmesi.

Mağaza ve restoranlardan aldığımız siparişlerin zarar görmesi ve bozulması durumunda slotlarımızın kapanmaması ve ilgili siparişin hem bonusa hem de paket başına eklenmesi.

Akşam vardiya çalışmalarında eksik personel için ateşli saat artırmak yerine akşam çalışma saatleri için teşvik primi olsun.

Müşteriye teslimatlarda aracımızla giremediğimiz sitelerde ekstra bir paket bonus istiyoruz.

15 günlük ücretimizi yeni zam üzerinden geçmişe dönük zamlı olarak istiyoruz.

Artık taşeron olarak DSM lojistik bünyesinde çalışmak istemiyoruz. Trendyol'a bağlı olarak çalışmak istiyoruz.”

Kaynak:ANKA

Etiketler :