Trablus Hükümeti köşeye sıkıştı: AKP tüm milletvekillerini parlamentoya çağırdı

Trablus Hükümeti köşeye sıkıştı: AKP tüm milletvekillerini parlamentoya çağırdı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Trablus Hükümeti'nin Hafter karşısında zora girdiği ve her an düşebileceği bilgisinin ardından AKP'nin çağrısıyla olağanüstü toplanacak. AKP, tüm milletvekillerini parlamentoya çağırdı.

Haber: Ali Isıyel

Meclis Libya'ya asker gönderme gündemiyle olağanüstü toplanıyor. Bugün öğleden sonra tezkerenin Meclis'e gelmesi beklenirken; AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın yurt içi ve yurt dışındaki tüm AKP'li milletvekillerine perşembe günü parlamentoda bulunmaları konusunda çağrı yaptığı öğrenildi.

Tezkerenin Meclis'e gelmesiyle birlikte, merak edilen ayrıntıların da netlik kazanması bekleniyor.

Halk TV'nin Meclis muhabiri Fatih Ertürk'ün verdiği bilgiye göre, Trablus Hükümeti'nin Hafter karşısında köşeye sıkıştığı ve her an düşebileceği bilgisini alan AKP, tezkereyi perşembe günü geçirmek için harekete geçti.

Toplantı yeter sayısı olan 200 milletvekilinin perşembe günü parlamentoda bulunması için uğraşan AKP ve MHP'ye karşılık bu tezkerenin geçmesini istemeyen CHP, İYİ Parti ve HDP milletvekillerine 'parlamentoya gelmeyin' çağrısında bulundu.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tezkerenin görüşüldüğü esnada muhalefet partilerini ziyaret ederek bilgi verip desteklerini isteyecek.

Libya'da son durum

Bir dönem Libya'da da görev yapan emekli Büyükelçi Uluç Özülker'e Libya'daki mevcut durumu ve Türkiye'nin asker gönderme hazırlıklarını sorduk. Özülker, Hafter'in Libya'da resmen ve fiilen hâkim olduğunu belirterek buna Trablus Hükümeti'nin çok fazla direnmesinin olası görünmediğini ifade etti.

Türkiye'nin asker göndermesi konusunda ise ilk defa deniz aşırı bir operasyon yapılacağının altını çizen Özülker, bunun hazırlıkları için bir zaman gerektiğini belirterek bu sürede Trablus Hükümeti'nin direnmesinin zor olduğunu ifade etti.

Özülker'in açıklamaları şöyleydi:

Hafter; 300 civarında tank, hava kuvveti, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, silah yardımı yönüyle Mısır, ki Mısır tankları da hâlen Hafter ile birlikte hareket hâlindeler, bunun dışında ABD, Rusya ve Fransa mutlak desteğine haiz. Onlar ikirclikli oynuyor ama onların da desteği var. Sudan 5 bin, Çad 2 bin, Nijer 2 bin olmak üzere 9 bin civarında paralı asker güneyden geliyor. Bunların hepsiyle birlikte 60 bin civarında olduğu tahmin edilen bir Hafter silahlı gücü var.

Hafter, Libya'da hâkim pozisyonda

Şu anda Libya'nın 3'te 2'sinden fazlasını ele geçirmiş durumda Hafter. Güneyde Toure bölgesi var, orası Fizan'ın daha altıdır. Ancak bir cep içinde sıkışmış hâldedir Trablus yukarıda ve bu cep içerisinde Misurata'ya kadar olan bir bölge var. Misurata'dan itibaren 5 tane daha şehircik var. İki tane birbiriyle ayrışmış olan cep hâlinde orada yaşıyorlar. Hafter bu şekliyle Libya'da hâkim pozisyonda.

Petrol merkezleri, limanlar ve havaalanları Hafter'in kontrolünde

İki tane büyük petrol merkezi var ikisi de Hafter'in elinde. Üç tane büyük liman var, Trablus haricinde diğer ikisi Hafter'in elinde. Trablus Havaalanı dışında, ki o da Hafter'in top menzili içinde şu anda, diğerleri Hafter'in kontrolü altında. Başka bir deyişle, Libya'yı şu anda resmen ve fiilen hâkim pozisyonda olan Hafter götürüyor.

"Türkiye'nin Libya'daki varlığı Trablus'un direnme gücünü artırdı"

Türkiye olarak 2013 yılından beri orada varız. Orada eğitiyoruz, silah gönderiyoruz... Atina'da Hafter'in komutanlarından biri açıklama yaptı Yunanistan da onlara destek olunca, "Türkiye olmasaydı Trablus'un arkasında, bugün çoktan Trablus Hükümeti düşmüştü. Türkiye'nin oradaki mevcudiyeti direnme gücünü artırdı." dediler. Bunun arkasına Libya'dan bir açıklama daha geldi, "Türkiye buraya asker gönderirse, uçağını da düşürürüz gemisini de batırırız. Bu noktada bir düşman olarak görüyoruz, bu kararı aldık" denildi.

Tarihimizde ilk kez deniz aşırı operasyon

Bütün bunlara bakınca siz ilk defa Cumhuriyet tarihinde, bir deniz aşırı operasyona giriyorsunuz. Başka bir deyişle buraya öyle bin kişi göndererek bir savaş yürütemezsiniz. Hafter, düzenli bir ordu değil ama düzenli orduya Trablus'a nispetle çok daha yakın. Trablus daha çok gerilla savaşı yürütüyor. Bunlar aşiret, mesela Meclis kurdular, beğenmedi aşiret Meclis'i bastı dağıttı. Bugün Meclis falan yok, 9 tane adam orada konsey diye bakılıyor, geçici konsey ancak 2018 başında gitmeleri gerekiyordu ama 2 yıldır oturuyorlar orada.

Hazırlıklar için zaman gerekiyor

Bu koşullar altında, ne kadar direnebilir Trablus Hükümeti? Hafter bastırıyor, 'büyük taarruzu başlattık' diye açıklama yaptılar. Şu anda 10 kilometre mesafeye girmiş durumda Hafter, Trablus'un varoşlarında çatışma yaşanıyor. Meskun mahal muharebesi olduğu için orada daha uzun sürebilir ama ben burada tezkereyi geçireceğim dersen; 850 kilometre -500 mil- yol gidilecek, orada Türkiye'nin üssü var gerçi ama bu üsler öyle büyük üsler değil. Yeni kanun çıkardık bunların genişletilmesini içeriyor ama bütün bunlar için bir zamana ihtiyacın var. Bu zaman da bir yandan savaş için en müsait zaman.

İlgili Haberler
Etiketler :