Taş ocağı projesine İBB “olumsuz” dedi, Valilik onay verdi

Taş ocağı projesine İBB “olumsuz” dedi, Valilik onay verdi
İBB’ye bağlı müdürlüklerin Çatalca’ya zarar vereceğini vurguladığı taş ocağının genişletilme projesine Valilik onay verdi. Söz konusu projeyle birlikte bölgede bulunan tarım alanları ve su kaynakları üzerindeki tehdit artacak.

İstanbul'un Çatalca ilçesinde, şehrin ortasını taş ocakları ile kuşatan şirketler faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Büyükçekme Gölü’nü tehdit eden ve yerleşim yerlerini de kapsayan bölgede faaliyet yürüten şirket, alanlarını genişletiyor. Şirketini bölgeye verdiği zarara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) koyduğu şerhe rağmen çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Ferhatpaşa Mahallesi’nde 10,16 hektarlık alanda faaliyet yürüten Etken Hafriyat, kullandığı alanını 4 bin 200 metrekare daha büyütmek için başvuru yaptı. Projenin tanıtım dosyasında bulunan bilgilere göre şirketin faaliyet alanında yeraltı ve yer üstü su kaynakları bulunuyor. Proje alanı Büyükçekmece Gölü havzasının uzun mesafeli koruma alanında bulunurken yine mevsimsel akışlı Büyük Dere de proje alanından geçiyor.

ÇED süreci yürütülürken İstanbul Büyükşehir Belediyesi söz konusu projeye şerh düştü ve Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı, İmar Şehircilik ve Daire Başkanlığı ile Çevre Koruma ve Kontrol Başkanlığı, görüş yazısında proje tanıtım dosyasındaki eksikliklere ve Çatalca’nın maden tehdidi altında olduğunu vurguladı.

tas-ocagi.jpg

İBB ŞERH DÜŞTÜ!

İBB’nin sunduğu görüşte, ‘proje tanıtım dosyasının gerekli yeterliliği taşımadığı’ ifade edilirken şu maddelere işaret edildi:

Raporda yer alan “Tablo 56. Flora Listesi” tablosunda hangi türlerin arazi çalışmasından, hangi türlerin literatürden bulunduğu belirtilmemiştir.

“• Tablo 57. Flora Listesi tablosunda Akkuyruklu Kartal türü Bern-I olarak listelenmiştir. Bern Ek Liste I kesin koruma altında alınan flora türlerini içermektedir.

• Çatalca bölgesi ekosistemi, uzun yıllardır süre gelen yoğun madencilik faaliyetleri sebebiyle baskı altındadır. Madencilik faaliyetleri bölgede hali hazırda habitat kaybı ve parçalanmalarına neden olmuştur.

• … Çatalca ilçesinin yerleşim ağırlıklı olması ve karbon yutak alanı olması sebebiyle İstanbul kent iklimine katkı sağladığı bölgede yapılan/yapılacak olan bu faaliyetlerin bölgenin bu özelliğini olumsuz etkilediği görülmüştür.

• Madencilik faaliyeti talep edilen alanını bir kısmının tarım alanında olduğu görülmüştür. Bölgenin biyolojik üretim performansı, flora ve fauna çeşitliliğine sahip olması nedeniyle korunması gerekmektedir.

• İstanbul’a su temin edilen Büyükçekmece baraj havzası alanında kalması ve proje sahası ve mücavirinde ise akar ve kuru derelerin bulunması nedeniyle patlatma ve toz emisyonlarının içme suyuna zarar vermesi beklenmektedir. "

Kaynak:BirGün

Etiketler :