Tartışmalara yol açmıştı. Erzurum Valiliği'nden Ehram açıklaması

Tartışmalara yol açmıştı. Erzurum Valiliği'nden Ehram açıklaması
Erzurum Valiliği, Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında 'ehram' giyen kadınlarla çekilen fotoğrafların paylaşılmasına gelen tepkilere ilişkin, "Tarihi ve kültürel mirasımız olan ehram, Erzurum’un köylerinde hemen hemen bütün kadınların dışarı çıkarken üzerlerine örttükleri bir sokak giysisidir" açıklamasını yaptı.

Erzurum'da da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yöneticileri, Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nü kadın çiftçiler ile bir araya gelerek kutladı. Etkinliğe 'ehram' adı verilen yerel kıyafetle katılan Erzurumlu kadınların fotoğrafları Erzurum Valiliği'nin X hesabından paylaşıldı. Sosyal medyada bu fotoğraflara yönelik farklı yorumlar yapıldı.

Valilik, sosyal medya hesabından ehram giyisisini anlatan bir belgesel paylaşarak, şunları kaydetti:

"2011 yılından bu yana Erzurum’un coğrafi işaretli ürünü olan ehram(ihram), ince eğrilmiş koyun yününden yapılan, çok zahmetli aşamalardan geçerek düz yüzeyli mekikli dokuma ile elde edilen yöresel dış giysinin adıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ilimizde, coğrafi yapı ve iklim şartları bakımından hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır. Uzun ve sert geçen kış günlerinde soğuktan korunmak için yünden dokunan ehram, çok eski zamanlardan itibaren yöre halkı tarafından giyilmektedir. Yöresel örtünme kıyafeti olan 'ehram' yöre insanının içinde yaşadığı doğal şartlar sonucu ortaya çıkmıştır.

Ehram, baştan ayaklara kadar inen ve gözler açıkta kalacak şekilde el yardımıyla yüze bürünen kadın boy örtüsüdür. Bu giysi, günümüzde özellikle Erzurum, Ağrı, Van, Elazığ, Bayburt gibi yörelerimizde kullanılmaktadır. Ehram, örtünmenin yanı sıra bir kimlik göstergesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Renkleri ve desenleriyle sembolik bir anlam ifade eden ehramların her biri ayrı bir hikâye anlatmaktadır. Tarihi ve kültürel mirasımız olan ehram, Erzurum’un köylerinde hemen hemen bütün kadınların dışarı çıkarken üzerlerine örttükleri bir sokak giysisidir."

Kaynak:ANKA