Irkçı katliamda tüyler ürperten detaylar: Katil olay yerine dönmüş, ilk raporda 'elektrik sobası' denmiş

Irkçı katliamda tüyler ürperten detaylar: Katil olay yerine dönmüş, ilk raporda 'elektrik sobası' denmiş
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İzmir'de bir kişinin Suriyeli üç genç işçiyi yakarak öldürmesinin ardından Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve hayatını kaybeden gençlerin ailesi olayı doğruladı.

16 Kasım 2021'de yaşanan cinayetin ardından saldırgan, teknik takibe alınıyor. Ardından 26 Kasım'da iki kişiyi bıçaklayarak kaçarken gözaltına alınıyor ve sorgusunda üç Suriyeli genci öldürdüğünü de itiraf ediyor.

Cinayeti nasıl tasarladığını itiraf etti

halktv.com.tr'ye konuşan kaynaklar, katil zanlısının ifadesinde cinayeti nasıl tasarladığını anlattı. Kameraların nerede olup olmadığını önceden kontrol ettiğini söyleyen katil zanlısı, arabasına bidonla benzin koyduğunu, üç genç uyurken kaldıkları barakaya girdiğini, benzini döktükten sonra kapıdan ateşe verdiğini anlattı.

İnsan Hakları Derneği İzmir şubesinden avukat Nehir Bilece, halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish'in birbirlerini tanıdıklarını belirtirken "İnşaat malzemeleri satan bir atölyede çalışıyorlardı. İşyerinde yaklaşık 20 kişi çalışıyor, göçmen olan sadece üçü var. Katil zanlısının da Güzelbahçe işyerine gelen, oradaki çalışanlar diyalog içerisinde olan biri. İfadeler ve kanıtlar, tasarlanarak işlenen ırkçı cinayet olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

İtfaiye ve polisin ilk raporu: Yangın elektrikli sobadan çıktı

16 Kasım günü yangının ardından hazırlanan rapora dair Bilece, ekiplerin detaylı bir inceleme yapmamış olabileceğinin altını çizdi. İtfaiye raporuna göre olayın odada bulunan elektrik sobasından çıktığı belirtilirken şirket avukatlarının ve tanıklarının beyanlarından sonra soruşturmanın genişletildiği ve detaylı olay yeri incelemesinin yapıldığını söyleyen Bilece, "Katil zanlısı, bir arkadaşına, 'O Suriyelileri öldüreceğim, bugün orayı yakacağım' diyor. Olayın ardından arkadaşı işyerine gidip olanları anlatıyor" diye konuştu.

"Suriyeli oldukları için öldürdüm"

Saldırganın polise verdiği ifadede cinayeti itiraf ettiğini belirten kaynaklar, ifadesinde, cinayeti işleme nedeni olarak, "Suriyeli oldukları için öldürdüm" dediğini aktardı.

Hayatını kaybeden Suriyeli gençlerin ikisi İzmir'de defnedilirken, birisi ailesinin talebi üzerine Suriye defnedildi.

Güzelbahçe Emniyet Müdürlüğü, dosyayı, İzmir Cinayet Büro'ya devredildi.

Katil, olay yerine dönüp, çalışanlara "Burada yangın mı çıktı, ne oldu?" diye sorarak kontrol ediyor.

Ne olmuştu?

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 3 Suriyeli işçinin, bir saldırgan tarafından gece uyku halindeyken yakılarak katledildiğini iddia etmiş, olayda, saldırganla Suriyeli gençler arasında herhangi husumet bulunmadığı, olayın ırkçı bir saldırı olduğu ifade edilmişti.

Suriyeli gençlerin 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish olduğu öğrenilmiş, İHD, olayın takipçisi olduklarını açıklamıştı.