Süleymancılar Köln'e dev bina dikiyor. Fiyatı Almanları bile şoke etti

Süleymancılar Köln'e dev bina dikiyor. Fiyatı Almanları bile şoke etti
Süleymancılar cemaatinin Almanya’nın Köln kentinde inşası devam eden yeni merkezi görüntülendi. Binanın maliyetinin 70 milyon euro olduğu belirtilirken AKP eski Milletvekili Fatih Süleyman Denizolgun, yaptığı paylaşımda cemaat lideri Alihan Kuriş’in aleyhindeki suç duyurularının ardından panikleyip avukatlarıyla toplantı gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Yapının fiyatı, Almanları bile şaşırttı.

Süleymancılar cemaatinin Almanya’daki kuruluşu olan İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ) tarafından inşa edilen yeni merkez binası görüntülendi. Köln’ün Müngersdorf semtinde yapılan yapının maliyetinin 70 milyon euro olduğu öne sürülürken 17 bin metrekarelik alana inşa edilen binanın, 2025 yılının ağustos ayına kadar açılması bekleniyor.

Aydınlık’tan Kaan Arslan’ın aktardığına göre, Köln’de bulunan cemaat yöneticileri, binanın cemaatin sadece Almanya’daki değil Avrupa’daki merkezi olacağını ifade etti. Köln Belediyesi ve Almanya’nın, söz konusu yapının inşa edilmesi için cemaate doğrudan destek verdiği belirtildi.

cemaat.webp

"DAHA FAZLA TALEBE YETİŞTİRECEĞİZ"

Hilmi isimli cemaat yöneticisi, konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, “Ben Almanya’da doğup büyüdüm. İstanbul’da 4 sene eğitimimi alıp Almanya’ya döndüm. Sonra buradaki mescitte imam olarak vazifelendirildim. Biz Süleymanlı cemaati olarak burada 51 yıldır faaliyet yürütüyoruz. Almanya’da DİTİB’den önce de vardık. Kendi imamlarımızı ve hocalarımızı Almanya’da yetiştiriyoruz. Burası bizim eski merkezimiz.” ifadelerini kaydederek yurt kapasitelerinin 40 kişilik olduğunu ve kendilerine yetmediğini iletti.

“Biz de yeni merkez binamızı inşa etmeye başladık. Almanya’nın en iyi mimarları çalıştı. Ağustos 2025’e kadar açmayı planlıyoruz. Orası açıldıktan sonra Avrupa’nın merkezi olacak. Yeni merkezimize Almanya Cumhurbaşkanı da geldi.” ifadelerini kullanan cemaat yöneticisi, binanın yapımını Köln Belediyesi’nin de desteklediğini kaydederek “Bu yeni merkezle birlikte daha fazla talebe yetiştireceğiz.” dedi.

idare.webp

KÖLN BELEDİYESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE YARIŞMA

İslam Kültür Merkezleri Birliği’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, yeni binanın mimarisi için Köln Belediyesi öncülüğünde bir yarışma düzenlendi. Yarışmayı, katılımcı 6 mimarlık ofisinden biri kazanırken inşaat başladı.

3 ana bölümden oluşan yapıda idare, mescit ve yurt bölümlerinin yer alacağı belirtilirken yurt kapasitesinin 231, mescit kapasitesinin ise 881 olduğu ifade edildi. Söz konusu binada, 400 kişilik nikah salonu ile ticari bölümlerinin de yer alacağı ve yapıda 172 araçlık otoparkın da bulunacağı kaydedildi.

Diğer yandan, cemaatin işlettiği Tuna Restoran ve diğer şirketler de burada faaliyet yürütecek.

it.webp

SÜLEYMANCILAR ALMANYA'DA!

VİKZ’nin internet sitesindeki bilgilere göre, cemaatin Almanya’da 300 camisi ve derneğinin olduğu öğrenilirken sitede, “İslam Kültür Merkezleri Birliği 1973 senesinde Köln'de kurulmuş dini cemaat statüsüne sahip bir İslami teşkilattır. Bağımsız, partiler üstü ve umuma hadimdir. Derneğin amacı, Almanya'da yaşayan Müslümanlara dini, sosyal ve kültürel alanlarda kapsamlı hizmetler sunmaktır.” ifadelerine yer verildi.

İnternet sitelerinde, İslam'ın ve Müslümanların Alman toplumunun birer parçası olarak kabul edilmeleri ve kültürlerarası iletişimin sağlanmasını temel bir görev olarak kabul ettikleri belirtilirken “Bu amaçla VIKZ, Federal Almanya Cumhuriyeti'nde belediye, eyalet ve federal düzeyde birçok dini, sosyal ve devlet kurumuyla ortak çalışmalarda bulunmaktadır. VIKZ kendisini, sadece üyelik aidatları ve bağışlarla finanse etmektedir. Almanya çapında yaklaşık 300 müstakil cami ve eğitim derneği bulunmaktadır.” denildi.

yapi.webp

ALİHAN KURİŞ’TEN ACİL TOPLANTI

Diğer taraftan, AKP eski Milletvekili Fatih Süleyman Denizolgun, Süleymancılar cemaatinin lideri Alihan Kuriş’in, avukatlarıyla acil bir toplantı gerçekleştirdiğini duyurdu. Cemaatin kurucu lideri Süleyman Hilmi Tunahan’ın torunu olan Denizolgun, geçtiğimiz gün sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği açıklamada Alihan Kuriş’in, aleyhindeki suç duyurularının ardından paniklediğini ifade etti.

yurt.webp

Kaynak:Aydınlık