Su kullanımında gece uyarısı!

Su kullanımında gece uyarısı!
Tarım ve Orman Bakanlığı 81 ile gengelge gönderdi: Gece sulama yapın aracınızı yıkarken tasarruflu olun.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin su stresi altında olduğunu belirterek suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini vurguladı. Türkiye gazetesinin haberine göre, Yumaklı, tüm bakanlıklar, valilikler, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yaz döneminde su verimliliği tedbirleri hakkında bir yazı gönderdi. 2024 Mayıs ayının, 1940 yılından bu yana en sıcak mayıs ayı olduğunu belirten Yumaklı, küresel iklim krizi ve değişen iklim koşulları nedeniyle çeşitli risklerle karşı karşıya olduğumuzu hatırlattı.

Yazıda alınması gereken tedbirler şu şekilde sıralandı:

  1. İçme suyu şebekeleri ve depolarında sızıntı, patlak vb. arızalar takip edilmeli.
  2. Park, bahçe, refüj gibi kamusal ve turizm tesislerinin yeşil alanlarında bölgenin şartlarına uygun, kuraklığa dayanıklı peyzaj bitkileri tercih edilmeli (gladiçya, sabin ardıcı, konik ladin, sapsız meşe vb.).
  3. Sulama, verimli yöntemler ile buharlaşmanın az olduğu saatlerde yapılmalı. Mümkün mertebe yağmur suyu, gri su, arıtılmış atık su vb. kullanılmalı.
  4. Park, bahçe, cami gibi kamuya açık alanlarda su boşa akıtılmamalı.
  5. Süs havuzları kontrollü şekilde doldurulmalı, suyun çevrimi gerçekleştirilmeli.
  6. Oto yıkama işletmelerinde su kullanımı kontrol altına alınmalı. Araçlar su verimliliği sağlayan yöntemler ile temizlenmeli.
  7. Basınçlı duş başlığı, tasarruflu musluk ucu aparatı (perlatör), sensörlü musluk, tasarruflu rezervuar gibi su verimliliği sağlayan cihaz ve ekipmanlara yönelinmeli.
  8. Turizm tesislerinde tuvalet, lavabo ve banyolarda sızıntılar onarılmalı, düzenli bakım yapılmalı.
  9. Endüstriyel işletmelerde tesis içinde veya proseslerde kullanılan nispeten temiz sular, altyapı değişikliği gerektirmeyen alanlarda yeniden değerlendirilmeli.
  10. OSB şebekelerinde ve tesis içi hatlarda sızıntılar engellenmeli, su kullanımları kayıt altına alınarak düzenli olarak izlenmeli.
  11. Tarımda gece sulamasına ağırlık verilmeli. Basınçlı sulama sistemleri tercih edilmeli. Sulama zaman aralıklarına özen gösterilmeli.
  12. İklim değişikliği etkileri, suyun verimli kullanılmasının önemi ve gerekliliği konularında vatandaşın farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmeli. Bu konuda bilgilendirici afişler, ortak kullanım alanlarına kalıcı olacak şekilde yerleştirilmeli.