Sosyal medyada botoks ve dolgu kursları

Sosyal medyada botoks ve dolgu kursları
Prof. Dr. Cenk Demirdöver, sosyal medya üzerinden dolgu ve botoks kursları düzenlendiğine dikkat çekerek, bilgi vermek için para istendiğini söyledi.

Yakın zamanda İstanbul’da bir ilaç şirketinde tıbbi mümessil olarak çalışan 38 yaşındaki Kübra Boyraz, geçen yıl Beylikdüzü’nde bulunan ruhsatsız bir güzellik merkezinde pratisyen hekime botoks yaptırmış ve ilerleyen saatlerde kötüleştiği için hastaneye kaldırılmıştı. Boyraz, 20 Eylül 2020’de kaldırıldığı hastanede öldü.

Yine 13 Eylül’de İstanbul Bağcılar'daki özel hastanede saç ekimi operasyonu esnasında 28 yaşındaki İbrahim Gül hayatını kaybetti. Doktor M. A. sorgusunun ardından ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçuyla tutuklandı.

Belediyeler denetleme yapıyor

BirGün'den Filiz Gazi'nin haberine göre, İstanbul Güzellik Uzmanları Odası’ndan yetkili güzellik salonlarının denetiminin belediyelere ait olduğunu söylüyor: “Güzellik salonu için önce esnaf sicil kaydı alınır, ondan sonra ihtisas odasından ve bizden aldığı evrakla da ruhsat işlemlerini yaptırır. Tabii ki vergi açılışını yapmış, diğer işlemlerini yapmamış salonlar var. Bu yerlerin sayısını bilmiyoruz.”

Megakentin pek çok semtinde denetimsiz, kayıtsız çalıştırılan birçok güzellik merkezi bulunuyor. Tıbbi müdahale kapsamında değerlendirilebilecek işlemler için uygun şartlara sahip olmayan bu yerlerde botoks, dolgu, saç ekimi gibi işlemler yapılıyor. Oysa bu tip müdahaleler dermatoloji uzmanı ya da plastik cerrahlar tarafından yapılması gerekiyor.

Kaçak botoksla işlem yapılıyor

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda görev yapan Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Hiçbir tıp eğitimi almamış kişiler, hastalara dolgu, botoks ve anestezi yapıyor. Bu kişiler botoksa, dolgulara nasıl ulaşıyor? Firmalardan bir şekilde temin ediliyor ya da yurtdışından kaçak getirtiliyor. Güzellik salonlarının doğru düzgün denetlemesi yok. Belediyeler tuvaleti, havalandırması var mı ona bakıyorlar. Belediye oradaki sağlık işleyişini denetleyemez. O bilgi, donanıma sahip değiller. Bir hekim muayene açmak için Sağlık Müdürlüğü’ne başvurduğunda Sağlık Müdürlüğü bulundurması zorunlu ilaçların kullanma tarihine, odanın metrekaresine lazermetre ile ölçünceye kadar bakar. Her şey tam değilse ruhsat alamazsınız ama bu tür estetik uygulamaların yapıldığı merkezlerin denetimi maalesef belediyelerde.”

Hastanelerde saç ekim üniteleri

Demirdöver, “Unvan hırsızlığına” dikkat çekerek “Başka uzmanlık alanlarına sahip doktorlar da unvanının başına ‘Estetik Cerrah’ unvanını ekliyor” diyor ve şöyle açıklıyor:

“Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahinin Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) puanı çok yüksek. Örneğin botoks için ‘Altı üstü bir iğne değil mi’ deniliyor. Biz altı yıl tıp eğitiminden sonra, altı yıl daha plastik cerrahi ihtisası yapıyoruz. Sonrasında da birçok seminer, kurs ve çalıştaylara katılıyoruz. Bir diğer konu, haberlerde ‘doktor tutuklandı’ diyor. Doktor olduğunu bilmiyoruz. Hastanelerde bile saç ekim üniteleri açılıyor. Hastane sahipleri hastayı müşteri gibi görüyor, haliyle hastanenin hiç boş kalmasını istemiyorlar. Tıbbi etik, deontolojiden uzak her türlü işlem yapılıyor.”

Yetkisiz botoks dolgu kursları

Demirdöver, internet üzerinden yapılan “Botoks, dolgu kurslarına” dikkat çekiyor ve bu kişilere ulaştıklarında “Parayı yatırın, ondan sonra kursun nerde verildiğini söyleyeceğiz” denildiğini aktarıyor:

“Yetkisiz dolgu, botoks eğitim kursları düzenleniyor. Hiçbir yere bağlı değiller. Sosyal medyadan ‘üç gün ileri düzey dolgu, botoks kursu’ ilan ediyorlar. Biz hatta bunlara dernek olarak ulaşmaya çalıştık. Paranızı yatırın, ondan sonra kursun nerde olacağını söyleyeceğiz denildi. 7 bin-20 bin lira arasında para istiyorlar.”

Demirdöver, bu tip merdiven altı işletmelerde ölüm dışında tıbbi müdahalelere bağlı komplikasyonlar oluşabileceğine dikkat çekiyor:

“Hiçbir estetik norma uymayan saç ekimi, uzmanlar tarafından yapılmayan dolgu, botoks işlemlerinde doku kayıpları, kişide geri dönüşümsüz deformasyonlar oluşabilir. Buna rağmen bu tip yerler sürekli açılmaya devam ediyor. Şu an elimde net bir sayı olsa bile yarın konuşsak sizinle bu şekilde ‘hizmet veren’ merkez sayısı artmış olur.”