Son Günlerde Bu Dolandırıcılık Salgın Gibi Yayılıyor! Adınıza Hat Çıkarıp Suç İşlememeleri İçin Mutlaka e-Devlet'ten Bunu Yapın!

Son Günlerde Bu Dolandırıcılık Salgın Gibi Yayılıyor! Adınıza Hat Çıkarıp Suç İşlememeleri İçin Mutlaka e-Devlet'ten Bunu Yapın!
Halk arasında 'açık hat' olarak bilinen sahipsiz hatlar, çoğu zaman haberi olmadan bir kişi üzerine çıkarılmakta ve çeşitli suç ve dolandırıcılık işlemlerinde kullanılmaktalar. Bu yasa dışı faaliyetler, haberi olmasa dahi kendi adına hat çıkarılanların da hukuki sorunlar ile karşı karşıya kalmasına neden olurken, adınıza hat çıkarılmasını engellemenin yolu ise oldukça basit.

İnternetin gündelik hayatın her alanına girmesiyle birlikte, dolandırıcılık faaliyetleri de sanal ortam aracılığıyla yapılıyor.

Türkiye'de her yıl, yasa dışı bahis, kumar, uyuşturucu ve birçok farklı alandan elde edilen kara para aklanırken, bu dolandırıcılık işlemlerinde 'açık hat' olarak bilinen, sahibinin rızası olmadan üretilmiş sim kartlar kullanılıyor.

Vatandaşlar bazı zamanlarda, para karşılığında hatlarını dolandırıcılara kiraladığı gibi, birçok durumda ise adına hat çıkarılan kişinin söz konusu durumdan haberi dahi bulunmuyor. Vatandaşlık verilerinin bir kısmının internet ortamında sızdırılmış olması ya da ilgili kişilerin kimlik bilgilerinin, dolandırıcı şahısların eline geçmesi üzerine işlenen suç faaliyetine dolaylı yoldan iştirak edilmiş olunuyor.

acik2.jpg
BİR KİŞİ ÜZERİNE 14 BİN HAT ÇIKARIP DOLANDIRICILIK ÇETESİ KURDULAR

Kendisi adına hat açılan kişiler ise çoğu zaman bu durumu, kendilerine karakoldan gelen telefon ile öğrenebiliyor. Son günlerde giderek artış gösteren bu duruma düşmemek ve dolandırıcılara karşı erkenden önlem almak için sizler de e-Devlet aracılığıyla izniniz olmadan adınıza hat açılmasını engelleyebilirsiniz.

Bir kişinin üzerine yasa gereği, sınırlı sayıda hat çıkarılma zorunluluğu olmadığından, bazı vatandaşların üzerine 14 bin hat dahi çıkarıldığı adli vakalar haberlere konu olmakta.

İşte adınıza hat açılmasını engellemek için yapmanız gerekenler:

- e-Devlet ekranına giriş yapınız.

- Arama bölümüne "BTK Mobil Hat Sorgulama" yazın.

- Bu pencerede hangi operatöre ait, kaç tane hattınızın olduğu yer almakta. İzniniz dahilinde olmadan açılan bir hat görmeniz halinde, hemen en yakın emniyet birimine başvurmanız gerekiyor.

Etiketler :