Soma'nın tek suçlusu: Ne öldürdü ne ihale aldı ama…

Soma'nın tek suçlusu: Ne öldürdü ne ihale aldı ama…
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı'na tepki göstermek için Mersin'de eyleme katıldığı için hakkında 5 yıl hapis cezası verilen Çağdaş Oğul Arı, 4 Haziran'da tutuklandı. Böylelikle Soma Katliamı'na dair tutuklu olan tek sanık oldu.

HAZAR DOST

Manisa'nın Soma ilçesinde 2014 yılında yaşanan maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetmişti. Yargılama süreci 2014'te başlamış, iş ve işçilerin güvenliğini sağlamayan maden işletmecileri tutuklu yargılanmıştı. 2021'in başında ise davada tutuklu sanık kalmadı. Yani mahkemeye göre Soma'da 301 madencinin ölümüne dair görülen davada kimsenin büyük kusuru yoktu. 

Kazanın olduğu günlerde, Türkiye'nin çeşitli illerinde Soma protestoları gerçekleşmiş, polis başta İstanbul olmak üzere çoğu şehirdeki eyleme müdahale etmişti. 

Çağdaş Oğul Arı da Mersin'de Soma eylemlerine katılan bir gençti. Eyleme polis müdahale etti. Çağdaş ve arkadaşlarına polisin tutumuna itiraz ettikleri gerekçesiyle dava açıldı. Yargılamada verilen karar, Yargıtay tarafından onaylandı ve Çağdaş Oğul Arı, kendisine hiçbir tebligat yapılmadan, 4 Haziran'da tutuklandı. Şimdi Silifke Kapalı Cezaevi'nde.

Çağdaş, davanın başladığı ilk dönemde 18 yaşından küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılandı. Dosyaya bakan savcı hazırladığı iddianamede, eylemi, toplantı ve yürüyüşler kanuna muhalefet üzerinden değil, polise mukavemet, kamu malına zarar gibi dört farklı suçtan hazırladı. 

halktv.com.tr'ye konuşan SOL Parti Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Çağdaş Oğul Arı'nın avukat Deniz Demirdöğen, ''Çağdaş, katıldığı tek bir eylemden dolayı aldı bu cezayı. Soma katliamında hayatını kaybedenler oldu, tutuklu sanık kalmadı ama bu duruma duyarlılık gösterenlere ceza veriliyor'' derken, Çağdaş'ın aldığı 5 yıl 6 aylık cezanın haksız olduğunu belirtti. 

Soruşturma sürecinde Çağdaş ve arkadaşlarının tepki gösterdiği polislerin aldıkları yanlış darp raporunun da dosyaya koyulduğunu söyleyen Demirdöğen, ''Çağdaş, savcının hazırladığı iddianame doğrultusunda tutuklandı. Çağdaş, muhalif birisi, Sol Parti il yöneticisi, haklarını kullandığını farkında. Bu memlekette insanların demokratik haklarını kullandıkları için tutuklandıklarının farkında. Bu nedenle bu haksızlık karşısında dirençli bir şekilde duruyor'' dedi.

Tutuklamaya itiraz ettiklerini de söyleyen Demirdöğen, Çağdaş Oğul Arı'nın yakın zamanda tahliye edilmesini beklediklerini belirtti.