Soma maden faciası davası görülüyor: 301 kere öldük

Soma maden faciası davası görülüyor: 301 kere öldük
Soma faciasının 10. yıl dönümünde kamu görevlilerinin yargılandığı davanın ikinci duruşması Soma Adliyesi'nde başladı.

Soma faciasının üzerinden 10 yıl geçti... 301 işçinin hayatını kaybettiği Türkiye'nin en büyük iş cinayeti olarak tarihe geçen facianın ardından, kamu görevlileri ilk kez 8 Mayıs 2024'te yargılanmaya başladı. 28 kamu görevlisinin tutuksuz olarak yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

İlk duruşmada sanıkların tamamının ifadeleri tamamlanmadı. Hakim, diğer sanıkların ifadelerini bugünkü duruşmada dinlenecek. Ayrıca İzmir ve Manisa barolarının ve madenci yakınlarının davaya katılma taleplerine de bugün karar verilecek. Ailelerin ve avukatların, sanıkların yalnızca "görevi kötüye kullanmaktan" değil, "adam öldürmekten" yargılanarak davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi talebine ilişkin karar da bu duruşmada verilecek.

İLK DURUŞMADA NELER OLMUŞTU?

Halk TV'den Yağmur Beril Varol'un aktardığı bilgilere göre, ilk duruşmada tüm sanıkların ifadeleri alınmadı, bazıları avukatları aracılığıyla ifade verdi. Hakim, diğer sanıkların ifadelerini bugünkü duruşmada tamamlayacak.

Ayrıca, İzmir ve Manisa barolarının davaya katılma talepleri reddedildi. Maden faciasında yakınlarını kaybeden aileler de davaya katılmak istedi. Aileler, "Biz de davacıyız çünkü eşlerimizi, çocuklarımızı, kardeşlerimizi kaybettik" diyerek seslerini yükseltmişti. Hakim, baroların ve ailelerin taleplerine de bugünkü duruşmada karar verecek.

"AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE YARGILAMA YAPILSIN"

Davada 28 kamu görevlisi, 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görevi kötüye kullanmaktan yargılanıyor. Ancak aileler ve avukatlar, sanıkların 'adam öldürmekten' yargılanmasını, 301 kişinin ölümünden ve 162 kişinin yaralanmasından sorumlu tutulmaların istiyor. Dolayısıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama yapılması gerektiğini savunuyor. Ailelerin yeni bir dava açılması ve yargılamanın ağır cezada ilerlemesi talebi de hakim tarafından bugünkü duruşmaya bırakılmıştı.

BAĞIMSIZ MADEN İŞ: ÖLDÜK 301 KERE

Sosyal medya hesabından bugünkü duruşmaya çağrı yapan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, "Öldük 301 kere. Kayıtsız kalınıyor, üzeri kapatılmak isteniyor ama bizim adalet arayışımız sürüyor. Tüm kamuoyunu 301’in hakkını aramaya çağırıyoruz. 301’i unutmayın" ifadesinde bulundu.

soma-maden-faciasi-davasi-aranan-adalete-erisilemiyor.jpg

NE OLMUŞTU?

Soma maden faciası, Türkiye'de Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği büyük bir maden kazasıdır. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait bir kömür madeninde çıkan yangın sonucu meydana gelen patlama ve sonrasındaki karbonmonoksit zehirlenmeleri faciaya neden oldu. Soma maden faciası, Türkiye tarihinin en büyük maden felaketi olarak kayıtlara geçti.

Kazanın ardından madenciler yer altında mahsur kaldı, kurtarma çalışmaları günlerce sürdü ancak birçok işçiye ulaşılamadı. Maden güvenliği standartlarının yetersizliği ve işçilerin güvencesiz çalışma koşulları, Soma faciasının ardından Türkiye genelinde geniş çaplı protestolara neden oldu.

2015 yılında, faciadan bir yıl sonra açılan davada hiçbir kamu görevlisi yargılanmadı. Üç yıl süren yargılamanın ardından, 2021 yılında davada cezaevinde tek bir tutuklu sanık kalmadı. Ancak, davanın avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay, farklı gerekçelerle tutuklu bulunuyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi