Soma davasının üçüncü duruşması görülüyor: 'Soma’nın kömürü katilleri yakacak'

Soma davasının üçüncü duruşması görülüyor: 'Soma’nın kömürü katilleri yakacak'
13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin en büyük işçi katliamı olarak kayıtlara geçen, 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında yeniden başlayan yargılama sürecine bugün devam edildi.

Önceki yargılamada “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan ve tahliye edilen sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Ocak 2021’de "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istemesi üzerine dört sanığın yeniden yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşma önce Soma madenci aileleri, siyasi partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütler eski tren garından mahkeme giriş kapısına kadar ''Soma’nın kömürü katilleri yakacak'' sloganıyla yürüyüş düzenlendi.

Somalı ailelerin avukatlarından Can Atalay duruşma öncesi yaptığı açıklamada, “Davamız ekmeğini kazanırken kimse öldürülmesin davası. Bunlar bu ocakta daha önceden işçilerin öleceğini görmüşler ve alabilecekleri hiçbir önlemi almamışlar. Ermenek’i, Hendek’i, Milas’ı, Türkiye’nin dört bir yanı Soma’ya bakıyor. Olmadık dümenler çevirdiler, olmadık tezgahlara heves ettiler. Bir kısmın bozduk fakat henüz yolun başındayız. Hepsini teker teker bozacağız” diye konuştu. 

Aile avukatların duruşma başında bulunduğu reddi hakim talebi üst mahkemece reddedildi. 

Duruşmada dava avukatlarından Selçuk Kozağaçlı’nın tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılmasının reddedilmesi üzerine avukatlar söz aldı. 

Avukat Hatice Aslan Atabay, “Meslektaşımız özgür iradesi ile burada avukatlık yapamıyor. Bakanlık genelgeleri gerekçe gösterilerek Kozağaçlı'nın duruşmaya katılması kısıtlanamaz” dedi.

Mağdur vekillerinin talebi üzerine Kozağaçlı'nın esasa dair savunma verme talebi değerlendirmek üzere mahkeme heyeti oturuma ara verdi. Heyet ara kararı verirken duruşmayı takip salonda kayıp yakınları, mahkeme başkanına “Elbistan’ın katillerini boşa çıkardığınız gibi bunu da boşa çıkaracaksınız. Sana inanmıyoruz” diye tepki gösterdi.

Aranın ardında heyet dava avukatlarının talebini reddetti. Duruşma, avukatların beyanlarıyla devam ediyor.