Sivas'tan fay geçiyor mu? Sivas'ta riskli ilçeler hangileri? Sivas'taki diri faylar...

Sivas'tan fay geçiyor mu? Sivas'ta riskli ilçeler hangileri? Sivas'taki diri faylar...
Sivas’ta meydana gelen 4.2'lik deprem sonrası Sivas deprem fay hattı merak edilmeye başlandı. Sivas'tan fay geçiyor mu? Sİvas'taki diri faylar... Sivas'ta riskli ilçeler hangileri?

Sivas ilinin kuzeyinden Kuzey Anadolu Fay Hattı geçmektedir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre 7 Mart Salı günü AFAD verilerine göre saat 17.18'de 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan depremler ile Sivas fay hattı sorgulamaları hız kazandı. Sivas'tan fay geçiyor mu? Sivas'taki diri faylar... İşte Sivas fay hattı deprem haritası ile risk taşıyan ilçeler...

SİVAS'TAN FAY GEÇİYOR MU?

Türkiye'de Kuzey, Batı ve Doğu Anadolu fay hattı olmak üzere üç büyük fay hattı bulunmaktadır. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Hatay'da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki büyük artçı deprem yaşandı. Sivas'ta ise 24 Şubat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bugün ise (7 Mart) Sivas'ın Gürün ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Saat 17.18'te meydana gelen depremin derinliği 7 kilometre olarak açıklandı.

sivas.jpg

SİVAS'TAKİ DİRİ FAYLAR...

Sivas’ın kuzeyinden sismik olarak aktif dünyaca bilinen bir fay zonu olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) geçmektedir. Bu fay zonu içerisinde doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçeleri yer almaktadır. Güney doğudan kuzey batıya doğru uzanan Kelkit Vadisi KAFZ’nun etkisi altında gelişmiştir.

Bölgedeki jeolojik ve jeomorfolojik yapıdan dolayı heyelan ve çığ benzeri afetlersıklıkla yaşanmaktadır. Diğer önemli bir fay Gemerek, Şarkışla, Ulaşilçelerinden geçen Deliler fayıdır. Bu fayın devamında Zara ve Divriği illerinden geçen Divriği Fayı bulunmaktadır. Güneyde ise Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları bulunmaktadır. Bu bölümde il merkezine en yakın fay olan Deliler Fayı ve deprem üretme potansiyeli yüksek olan Kuzey Anadolu Fayı yer alır.

SİVAS'TAKİ RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

Sivas merkez, Yıldızeli, Gemerek, Şarkışla, Altınyayla, Divriği, 3. derece deprem kuşağında bulunuyor. Kangal, Ulaş ve Gürün ise Sivas’ta deprem riskini en az taşıyan bölgeler.