Sinan Meydan Onur Anıtı'nın tarihçesini anlattı

Halk TV ekranlarında yayınlanan Görkemli Hatıralar programına Tarihçi-Yazar Sinan Meydan konuk oldu. Meydan, Samsun'daki Onur Anıtı'nın tarihçesini anlattı.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Görkemli Hatıralar programı bugün Samsun'dan canlı yayınlandı.

Programa konuk olan Tarihçi-Yazar Sinan Meydan, Onur Anıtı'nın tarihçesini anlattı.

1919'da Kurtuluş Savaşı'nın başladığı yerin Samsun olduğunu ve 1927 yılına gelindiğinde Samsunlular'ın bunun şerefine şehre bir Mustafa Kemal Atatürk Anıtı yaptırmak istediğini belirten Sinan Meydan, bunun için Heykeltıraş Heinrich Krippel'e sipariş verildiğini söyledi.

Avusturya'da siparişi aldıktan sonra 2 yıl anıtın üzerinde Krippel'in çalıştığını aktaran Meydan, "2 yıl sonunda gördüğünüz Onur Anıtı'nı tamamlıyor, Viyana'da. Ama tabi Viyana'dan buraya getirilmesi mümkün değil. Onun için parçalar halinde getirilmişti. Yani, sandıkalra konulmuştur, 32 parça halinde ve Hamburg üzerinden Samsun'a getirilmiştir ve bu taşıma işlemi de ücretsiz yapılmıştır" dedi.

Sandıkların Samsun'a varmasından sonra Belediye Parkı'na, eski adıyla Gazi Parkı'na, taşındığını ve Krippel'in anıtın montajını yanında getirdiği mühendisle gerçekleştirdiğini anlatan Meydan, "1927 yılından itibaren zaten o park ve çevresi düzenlemeye başlanmış. Kaide 1927'de temeli atılmış ve inşa edilmiş" dedi.

Meydan, anıtın 8 metreyi aşkın olduğunu, heykelinde 4 metrenin üzerinde boyunun olduğunu ifade etti.