Yabancılar Türkiye’de 6 ay izinsiz çalışabilecek. Resmi Gazete’de yayımlandı

Yabancılar Türkiye’de 6 ay izinsiz çalışabilecek. Resmi Gazete’de yayımlandı
İçişleri Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre Türkiye'ye güvenlik gerekçesiyle gelen sığınmacıların çalışma izni muafiyeti 6 aya çıkarıldı. Ülkeye gelen yabancılar, 6 ay boyunca Türkiye’de izinsiz bir biçimde çalışabilecekken ülkeye önemli katkı sağlayabilecek yabancılar için bu süre 3 yıla kadar uzatılabilecek.

İçişleri Bakanlığı, Resmi Gazete’de bugün yayınlanan yönetmelikle Türkiye'ye gelen yabancılara ilişkin yeni düzenlemeler gerçekleştirdi. Güvenlik nedeniyle Türkiye’ye gelen ve önemli hizmet sağlayacak yabancılar, belirli süreler boyunca çalışma izninden muaf tutulacak.

Söz konusu yönetmeliğe göre, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen süreler kapsamında, yabancılar 6 ay süreyle çalışma izni almadan çalışabilecek. Bu düzenlemenin insani ikamet izni ve geçici koruma altında bulunan yabancıları da kapsadığı bildirildi. Aynı zamanda Türkiye’den başka bir ülkeye geçmek amacıyla gelen kişiler de bu muafiyetten yararlanabilecek.

gocmen-isci.jpg

3 YILA KADAR MUAFİYET

Söz konusu düzenlemede dikkat çeken bir diğer detay ise, ilgili kamu kurumları tarafından bildirilen bu yabancıların, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen “uygun” görüşünün ardından çalışma izni muafiyetinden 3 yıla kadar yararlanabilecek olması. Bu kategoriye giren kişiler için yalnızca çalışma izni muafiyet bilgi formu doldurulacak.

Profesyonel yabancı sporcular, antrenörler ve spor personelini için de yeni düzenlemeler yapılırken 'Spor meşruhatlı vize' alma zorunluluğunun kaldırıldığı belirtildi. Bu sınıfa dahil olan kişiler, federasyonlar veya kulüplerle olan sözleşmeleri süresince çalışma izni olmadan Türkiye’de çalışabilecek.

gocemn.jpg

SÜRE ESNETİLDİ

Yönetmelikte gerçekleştirilen bir diğer düzenleme ise çalışma izni muafiyeti başvurularındaki süre sınırıyla ilgili. Daha önce Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılması gereken başvurular, artık yabancıların Türkiye’de yasal olarak bulunduğu herhangi bir zamanda yapılabilecek. Söz konusu düzenleme ile Türkiye'ye gelen sığınmacıların ve önemli katkı sağlayabilecek yabancıların çalışma izni süreci kolaylaştırıldı ve sporcular gibi belirli meslek grupları için de muafiyetler genişletildi.

Kaynak:halktv.com.tr