Sezgin Baran Korkmaz neden THK Üniversitesi'nde mütevelli heyeti üyesi oldu?

Türkiye yangınla mücadelesi sürerken eski THK Başkanı Kürşat Atılgan, tartışmaların odağı olan THK uçaklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Atılgan aynı zamanda adı kara para aklamasıyla gündemde olan Sezgin Baran Korkmaz'ın da neden THK'de mütevelli heyeti üyesi olduğunu anlattı.

Türkiye 28 Temmuz'da Manavgat'ta başlayıp neredeyse tüm Akdeniz ve Ege'de süren yangınlarla mücadele ederken  Türk Hava Kurumu'nun hangarlarda yatan uçakları da tartışma konusu oldu. Konuyla ilgili HalkTV'de Açıkça programında soruları yanıtlayan eski THK Başkanı Kürşat Atılgan çarpıcı bilgiler paylaştı. 

Bakan'ın uçuş yaptığı dönemde hangardaki uçaklar kullanımdaydı

Başkanlık yaptığı dönemde TKN'nin yangınlarla mücadelesini anlatan Atılgan "Biz 6 uçakla yangınlara müdahale ediyorduk. o dönemde THK'nin uçuş okulunda uçuşlara katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yle görüşmelerimiz oldu. Bakan'ın uçuş yaptığı dönemde şuan hangarlarda bekletilen yangın söndürme uçakları da kullanımdaydı.

Uçak maliyetlerinin yükseldiğini bir sonraki dönem fiyat artışı yapılması gerekildiğini kendisine aktarmıştım. Bu fikre sıcak baktığını söyledi. Ancak daha sonraki yönetim ile fiyat konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle

THK uçakları kiralanmadı. 2019 döneminde sadece helikopterlerle yangınlara müdahale edildi. Daha sonra da yurtdışından uçak kiralandı" dedi.

 

Program konuklarından Hukukçu Selim Şen'in 'kurum bünyesinde açılan THK Üniversitesi'nin mütevelli heyetine, son dönemlerde adı küresel kara para aklama soruşturmasıyla anılan ve bu nedenle Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz'ın neden alındığı' sorusuna Atılgan şu yanıtı verdi:
"Sezgin Baran Korkmaz benden önceki dönemde THK'nin HalkBank'la ilintili iki jetinden birini satın alır. Ancak HalkBank'la olan lizing sebebiyle satış gerçekleşmez.

Ama bu arada da  bir milyon euro civarında bir para alınmış. Benim geldiğim dönemde o para kullanılmış. Uçak satılamamış ama adamın THK'den alacağı var. Bir müddet sonra bu alacak icraya kondu. 

Bu icrayı kaldıracaksınız, icra masraflarını da siz ödeyeceksiniz

Bu adam kim beni görüştürün dedim. Aradılar. Dedim 'kardeş senin bizden alacağın mı var?' 'Var' dedi. 'Bu icrayı kaldıracaksınız, icra masraflarını da siz ödeyeceksiniz. Türk Hava Kurumu'nda kimsenin parası kalmaz.'

Kendisiyle yüz yüze de görüştüm. İcrayı kaldırdılar. Adamın parasını ben ayrılmazdan 15 gün önce yangınlardan aldığımız hak edişten yarısını verebildik. Yarısını daha sonra ödeyip, çeki aldık. Mütevelli heyetinden de istifasını istedik.