Sessiz sedasız 3.5 milyarlık işi pazarlıkla vermişler

Sessiz sedasız 3.5 milyarlık işi pazarlıkla vermişler
Sözcü yazarı Çiğdem Toker, 'Kanal İstanbul' adıyla temeli atılan Kuzey Marmara Otoyolu Sekizinci Kısım Nakkaş-Başakşehir Etabı’ndaki ihale gerçeğini köşesine taşıdı. Toker, halktan saklanan ihale ile 3.5 milyarlık işin pazarlıkla verildiğini yazdı.

Sözcü Yazarı Çiğdem Toker, 'İşte gerçek Kanal İstanbul ihalesi' başlığıyla kaleme aldığı yazısında kamuoyunun alenen yanıltıldığını belirterek bir açılış yapıldığını belirtti. 

"Zira seremoninin konusu olan Nakkaş-Başakşehir, Kuzey Marmara Otoyolu'nun 8'nci kesimiydi. Kanal İstanbul tedavüle girmeden çok önce İstanbul imar planlarına işlenmişti. O “temel atma” töreninde “söke söke alırlar” filan dendi ama Rönesans'a ihale edlen bu otoyolun paralı ve Hazne garantili olacağı söylenmedi" diyen Toker, projede halktan gizlenerek nasıl ihaleye çıkıldığını da anlattı. 

“Söke söke alırlar filan dendi ama Rönesans'a ihale edilen bu otoyolun paralı ve Hazine garantili olacağı söylenmedi” diyen Toker yazısında şu bilgileri paylaştı:

'Ulaştırma Bakanlığı çıkıp açıklama yapmalı'

ÇED raporuna göre 2 yıl sürecek hazırlık dönemi içinde yapılması gereken işlerden en önemlisi,“deplase”. Konuya birkaç kez değindim. Kanal yapılırsa,  ulaşım, doğalgaz, elektrik iletim hatlarının üzerinden geçecek. Yani o hatları kesecek. Bu nedenle, mevcut hatların yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bu da milyarlarca liralık birçok yeni ihale demek. Değerli okurlar işte bu devasa ölçekteki deplase ihalelerinden biri 28 Haziran'da yani evvelsi gün yapıldı. Duydunuz mu? Tabii ki hayır. Çünkü pazarlık usulüyle yapıldı. İlan edilmedi. Neden mi?

Ulaştırma Bakanlığı'nın pazarlık usulüyle açtığı, yaklaşık maliyeti 3.5 milyar TL'nin (evet yanlış okumadınız) üzerinde olan, halktan saklanan 28 Haziran tarihli ihalenin detaylarını paylaşalım:

tablo.jpg

Yukarıdaki tablo bize bu sonucun masa başında planlandığı izlenimi veriyor. Eğer böyle değilse, Ulaştırma Bakanlığı çıkıp açıklama yapmalı. Bir ihaleyi pazarlık usulüyle yapıyorsanız, firmalara davet gönderiyorsanız, üç firmanın bir araya gelerek teklif vereceğini, kamu kuruluşu olarak önceden nasıl biliyorsunuz? Cevabı verilmesi gereken ilk soru bu olmalı.

İkincisi de neden bu ihaleyi kamuoyuna açıklamadınız?