Selin vurduğu Bozkurt'ta Ezine Çayı tekrar taştı

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde Ezine Çayı'nda su seviyesinin yükselmesi nedeniyle iki köprüde ulaşım sağlanmıyor.

Hava sıcaklığının 25 dereceye yükseldiği bölgede Ezine Çayı'nı besleyen Yaralıgöz Dağı'ndaki 1,5 metreyi bulan kar erimeye başlayınca çaydaki su seviyesi yükseldi.

Geçen yıl ağustos ayında yaşanan sel felaketinin ardından çayın Bozkurt'tan geçen kısmına beton menfezlerle yapılan geçici köprülerin üzerinden su taşmaya başladı.

İlçe merkezinde iki yakayı birbirine bağlayan köprülerden biri ile Bayramgazi köyü mevkisindeki bir köprü, yükselen su seviyesi nedeniyle ulaşıma kapatıldı.

Bozkurt Belediyesi ve Devlet Su İşleri Kastamonu Bölge Müdürlüğüne ait iş makineleri çay kenarında güçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

Ne olmuştu?

Bozkurtta geçen yıl 11 Ağustos'ta yoğun yağışın ardından Ezine Çayı'nın taşması sonucu can kayıpları yaşanmış, iş yerleri ile çok sayıda ev su ve balçık altında kalmıştı. 82 kişinin hayatını kaybettiği afette 9 kişi kaybolmuştu.

Ayrıca, söz konusu facianın etkisini arttırdığıyla ilgili bölgedeki hidroelektrik santralinin regülatör kapaklarının açıldığına dair ciddi iddialar ortaya atılmış, Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ahmet Kahraman, vatandaşların sel suları için ‘tsunami geldi resmen’ dediğini ifade etmiş ve, "Selde tsunami mi gelir, o baraj kapaklarından kaynaklıdır" demişti.

Buna ek olarak, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı bu iddialarla ilgili bir video yayınlamış ve yıkılan HES yapılarını görüntülemişti.

Aşarı yağış dolayısıyla, vadilerde biriken suların HES'in regülatör ve iletim kanallarını parçaladığını ifade eden Baltacı, "Bu bölgede ormancılık da yapılıyor. Burada kesilen tomruklar da regülatörü önüne katarak Bozkurt'a kadar gelmiştir" demişti.