SDG Yöneticisi: Türkiye'nin operasyonları sürerse IŞİD'le savaşamayız

SDG Yöneticisi: Türkiye'nin operasyonları sürerse IŞİD'le savaşamayız
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik yürüttüğü operasyonların devam etmesi halinde IŞİD ile savaşmakta zorlanacaklarını söyledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü Pençe Kılıç operasyonu konusunda değerlendirmelerde bulunan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye'nin bölgede kara harekatına başlatması halinde, IŞİD üyelerini tuttukları kampları terk etmek zorunda kalacaklarını, dolayısıyla sözkonusu kampları koruma kapasiteleri olmayacağını belirtti.

Kuzey Suriye'de BBC'den Poonam Taneja ve Jewan Abdi'nin sorularını yanıtlayan Abdi, "Türkiye kara harekatı düzenlerse güçlerimiz, halklarımızı ve ailelerimizi korumakla meşgul olacak. Bu durumda kampları koruyamayacağız" dedi.

Türkiye'nin havadan gerçekleştirdiği operasyonda santraller ve petrol üretim tesisleri gibi sivillerin bulunduğu tesisleri hedef aldığını iddia eden Abdi, "Kara harekatı kitlesel bir göç hareketine ve insanların yaşadıkları yerleri terk etmelerine neden olacaktır" diye konuştu.

Bölgede bir kara harekatının düzenlenmesinin IŞİD'in yeniden güçlenmesine yol açacağını savunan Abdi, "Kara harekatı Suriye'de ikinci bir iç savaşa ve IŞİD'e karşı yürüttüğümüz terörle mücadele operasyonlarının durmasına yol açar. 8 yıldır uluslararası toplumla birlikte teröre karşı savaşıyoruz. IŞİD'i yenmek için birlikte savaştık. Şimdi ise tüm bunlar baltalanıyor" dedi.

Hulusi Akar'dan sivil açıklaması: Sözkonusu olamaz

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Pazar günü Suriye ve Irak'ın kuzeyinde hava saldırıları düzenlemeye başlamıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar harekata ilişkin bugün yaptığı son açıklamada, "Harekat, hava ve kara ateş destek vasıtalarıyla yapılan cezalandırma atışları ile devam ediyor. Harekatta şu ana kadar 326 terörist etkisiz hale getirildi" diye belirtmişti.

TSK'nın Suriye'nin kuzeyinde "ABD gözlem noktasını vurduğu" iddiasının sorulması üzerine Akar, "Bizim koalisyon güçlerine veya sivillere zarar vermemiz sözkonusu bile olamaz. Tek hedefimiz var, o da teröristler. Terörist neredeyse hedefimiz orası. Sivillere, çevreye zarar vermemek bizim en önemli ilkemiz" yanıtını vermişti.

Rusya'nın tepkisi: Terörist faaliyetlerin artmasına yol açar

Birkaç gün önce Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere verdiği demeçte, "Türkiye'nin kendi güvenliği ile ilgili endişelerini anlıyor ve bunlara saygı duyuyoruz. Bunun Türkiye'nin meşru hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, tüm tarafları durumun ciddi şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabilecek adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz. Bu, bumerang gibi dönebilir ve güvenlik durumunu daha da zorlaştırabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik son operasyonlarını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova açıklamalarda bulundu.

Zaharova, "Suriye sorunu konusunda Türk tarafı ile sıkı iletişim içindeyiz. Türkiye’nin, ulusal güvenliğine dönük tehditler konusundaki endişelerini anlıyoruz, bununla beraber Suriye topraklarında bir kara operasyonu düzenlenmesi sadece bölgede gerilimin tırmanmasına ve burada terörist faaliyetlerin artmasına yol açar" dedi.

Erdoğan: Tankımızla ve topumuzla hepsinin kökünü kazıyacağız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Artvin Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri, Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni'nde yaptığı açıklamalarda, sınır ötesi operasyon mesajı vererek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Buradan açıkça ifade ediyorum. Biz anlaşmalarda üzerimize düşenleri yerine getirdik. Teröristler için yolun sonu geldi. Bu saatten sonra bizim için tek bir ölçü vardır. O da vatandaşlarımızın güvenliğidir. Irak ve Suriye sınırlarında bu güvenlik çizgisini olması gereken yere çektik. Bundan sonra da buna kimse mani olamaz, kimse karşı çıkamaz. Teröristlerin tepesindeyiz. İnşallah kısa bir süre içinde tankımızla ve topumuzla hepsinin kökünü kazıyacağız."

Etiketler :