SBK'nın avukatı Halk TV'ye konuştu

Avusturya’da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Murat Volkan Dülger Halk TV’ye konuştu. Dülger, Viyana’da bugün hakim karşısına çıkan Sezgin Baran Korkmaz’ın Wels'e gönderildiğini, ifadesinin 14 gün sonra alınacağını söyledi.

Avukat Murat Volkan Dülger’in anlattığına göre, Viyana Mahkemesi iade konusunda yetkili olmadığını belirterek, Korkmaz’ın gözaltına alındığı Wels şehrine gönderilmesine karar verdi. Sezgin Baran Korkmaz, 14 gün sonra Wels’te hakim karşısına çıkacak. Korkmaz’ın Amerika’ya mı, Türkiye’ye mi iade edileceğine Wels hakimi karar verecek. Avukat Dülger, “Tabii hiçbir ülkeye iade etmeme kararı da verilebilir” dedi.

Sezgin Baran Korkmaz, Amerikan makamlarının talebiyle gözaltına alınmıştı. Hem Amerika’nın, hem de Türkiye’nin iade talebi Avusturya makamlarının önünde duruyor. Avusturya’nın Türkiye’yle suçluların iadesi anlaşması var. Amerika ile de aralarında bir protokol bulunuyor. Avukat dülger, “Fakat Amerika’daki soruşturma daha yeni. Türkiye’deki soruşturma daha eski. İkisinden birine iade edilebileceği gibi, serbest de bırakılabilir” dedi.

Wels mahkemesi 14 gün sonra iade ya da serbest bırakma yönünde karar verebilir. İade kararı verilirse, süreci iki ülkenin Adalet bakanlığı yürütecek. Avukat Dülger, iade sürecinin normalde 6 ay ila 1 yıl sürdüğünü, 5-6 yıla kadar uzayabildiğini söyledi. Sezgin Baran Korkmaz, mahkemenin kararına göre; iade sürecinde dışarıda da olabilir, cezaevinde de.

'Türkiye'de yargılanmak istiyor'

Habertürk’ten Yasemin Güneri’ye de konuşan avukat Volkan Dülger, Sezgin Baran Korkmaz’ın Türk vatandaşı olduğunu, ABD’de de ‘kara para aklama‘ suçundan hakkında soruşturma açıldığını belirterek “Aynı suçtan çifte yargılama olmaz. Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ni Türkiye ile Avusturya imzaladı. ABD ise bu sözleşmeyi imzalamadı. Sözleşme kriterlerine göre Türkiye’ye iade edilmeli” dedi.

Korkmaz’ın Türkiye’de yargılanmak istediğini ifade eden Dülger şunları söyledi:

"Kara para aklama suçunun cezası üç yıldan yedi yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye’de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye’de altı yıla kadar olan suçların zaten infazı yok. Suçlu olduğunu kabul etmiyor. Çok da sağlam gerekçeleri var. ABD’de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye’de fazla cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor"