'Sazan Sarmalı' Yöntemiyle 100 Milyonluk Vurgun

'Sazan Sarmalı' Yöntemiyle 100 Milyonluk Vurgun
Tunceli merkezli 3 ilde ‘sazan sarmalı’ yöntemiyle, araç alım satım sitelerinde gördükleri ilanları kopyalayıp, daha ucuz fiyata kendi araçlarıymış gibi sattıkları öne sürülen 6 şüpheli, yakalandı.

İl Emniyet Müdürlüğü’ne bir kişinin, 1,5 milyon liraya TIR alırken dolandırıldığı ihbarı üzerine, Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği’nce özel ekip kurularak, çalışma başlatıldı. Çalışmada bazı kişilerin ‘sazan sarmalı’ yöntemiyle, araç alım satım yapan sitelerdeki ilanları kopyalayıp, kendi ilanıymış gibi daha ucuza ilana koyduğu, kendilerine ulaşanlara verdikleri hesap numaralarına çeşitli bahanelerle para gönderterek dolandırıcılık yaptıkları belirlendi.

tunceli-merkezli-3-ilde-operasyon-100-milyon-liralik-vurgun-yapan-sebeke-cokertildi-4295-dhaphoto1.jpg

Ekipler, kimlikleri belirlenen 6 şüpheliyi Tunceli, Batman ve Mersin’de düzenlenen operasyonla yakalayarak gözaltına aldı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada ise çok sayıda altın, döviz, sim kart, banka hesap kartları ve cep telefonları ele geçirildi.

tunceli-merkezli-3-ilde-operasyon-100-milyon-liralik-vurgun-yapan-sebeke-cokertildi-4295-dhaphoto3.jpg

Şüphelilerin, mağdurlarla Suriye uyruklu kişiler adına alınmış sim kartlar üzerinden iletişime geçtiği, 437 kişiyi, 100 milyon lira dolandırdıkları belirlendi. Öte yandan ekiplerin uyarıyla 9 kişi, 23 milyon değerindeki araçlarını satmaktan son anda kurtuldu.

tunceli-merkezli-3-ilde-operasyon-100-milyon-liralik-vurgun-yapan-sebeke-cokertildi-4295-dhaphoto2.jpg

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 2’si ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçundan tutuklandı, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tunceli’de bir sosyal medyanın ilan bölümünde satılık TIR ilanı gören G.Y adlı kişi, bir satılık TIR'ı almak için sitede bulunan numarayı arayarak pazarlık yaptı. 3 Milyonluk TIR için pazarlık ile 2 milyon 700 bin TL’ye kadar indirim yapan dolandırıcılar G.Y’den 1 milyon 425 bin TL peşinatı aldıktan sonra ilanı kaldırdı. TIR’ı almak için Ankara’ya gidip sahibi ile görüşmek isteyen G.Y ortada kimseyi bulmadı ve dolandırıldığını anlayınca Tunceli Emniyet Müdürlüğüne giderek şikâyetçi oldu.

Tunceli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube müdürlüğü Ekipleri bu şikayetten yola çıkarak dolandırıcılar ile önce müşteri olarak irtibat kurdu. Yöntemlerini öğrendikten sonra 1 aylık teknik ve fiziki takip sonucu düzenlediği operasyon ile 6 kişilik dolandırıcılık çetesini çökertti.

Tunceli Emniyet müdürlüğü Asayiş Şube müdürlüğü ekipleri Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile Tunceli'den TIR almak isterken dolandırılan G.Y’nin şikayeti sonrası çete liderleri Furkan M. ve Kadir E. ile Facebook Market üzerinden satılığa çıkarttıkları araçları almak için müşteri gibi görütşerek pazarlık yaptı. Onlarca araç için sürekli görüşüp pazarlık yapan Tunceli Asayiş Şube müdürlüğü ekipleri teknik takip sonucu Çete liderlerinin adreslerini tespit ettikten sonra çete liderlerini Mersin’de fiziki takibe alarak operasyon gerçekleştirdi. Operasyonu gerçekleştirerek 2 çete liderini Mersin’de bunlar ile irtibatlı olan 4 kişiyi de Batan ve Siirt’te yakalayarak gözaltına aldı ve Dolandırıcılık şebekesini çökertti.

100 MİLYONDAN FAZLA VURGUN YAPIP 437 KİŞİYİ DOLANDIRMIŞLAR

Çetenin Türkiye genelinde toplam 437 kişiyi bu yöntem ile dolandırdığı ve 100 milyon TL gelir elde ettikleri ortaya çıktı. 9 vatandaş ise 23 milyon TL dolandırılmaktan son anda kurtarıldı.

TOPLAM 2336 TELEFON HATTI KULLANMIŞLAR

Çete lideri Furkan M. ile Kadir E. farklı GSM şirketlerine ait toplamda 2336 telefon hattı satın alarak kullandıkları ve her müşteri için farklı numara kullandıkları öğrenildi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri 2 çete liderinin satılığa çıkardıkları her araç için farklı Cep telefonu numarası kullandığını ve deşifre olan her numarayı daha sonra kapattıkları tespit edildi. Satın alınan Cep telefonu numaralarının tamamı ise kendi adlarına olmadığı tespiti yapıldı.

BATMAN VE SİİRT’TE 4 KİŞİNİN BANKA HESAPLARINI KİRALAMIŞLAR

Furkan M. ile Kadir E. Batman ve Siirt’te irtibata geçtikleri 4 ayrı kişinin adına açılan hesaplar üzerinde işlemleri yaptıkları öğrenildi. Dolandırıcılık çetesinin liderleri Batman ve Siirt’te 4 kişiden satın aldıkları hesap numaraları için her ay belli bir miktarda parayı bu kişileri ödedikleri tespit edilirken 4 kişi adına kullandıkları internet bankacılığı sitemi üzerinde onlarca hesap numarası açıkları tespiti yapıldı.

Etiketler :