Sakarya'daki havai fişek fabrikasında patlama: 4 ölü, 108 yaralı

Sakarya'daki havai fişek fabrikasında patlama: 4 ölü, 108 yaralı
Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Patlamada saat 19.20 itibarıyla 4 ölü, 108 yaralı olduğu bildirildi.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 3 kişiyi arıyoruz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, olay yerinde yaptığı açıklamada 3 kişinin arama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. İki kişinin de kimlik tespitinin yapıldığı belirtildi. Soylu "7 kişi diyoruz ama bu tespit listeler üzerinden. Yani çalışanlar üzerinden. Hem dışarıdan gelme, bazen ‘misafir’ olarak bulunma gibi durumlar oluyor. Bunların tamamı arama tarama çalışmaları sonrası ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'misafir' sözleriyle fabrikaya ziyarete gelenleri mi yoksa sigortasız çalışanları mı kastettiği soru işareti oluşturdu.

"Sigortasız işçi alıyorlardı"

Patlamada yaralanan ve yakınlarını kaybeden bir genç, Medyascope muhabiri Fırat Fıstık’a konuştu. Fabrikanın bulunduğu yerin savaş alanına döndüğünü söyleyen genç, “Fabrikaya sigorta yapmadan işçi alıyorlardı, artık buranın kapanmasını istiyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olay yerinden açıklama yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, havai fişek fabrikasındaki patlamanın gerçekleştiği bölgeye gitti. Bakan Koca, toplamda 186 kişinin çalıştığını duyururken, 100'üne ulaşıldığını belirtti. Bugün işe 20 kişinin gelmediği ve 16 kişinin de taburcu edildiği söylendi.

Koca, 1'i ağır 97 yaralının olduğunu belirtirken 4 kişinin de hayatını kaybettiğini söyledi. Koca, ''Meteorolojik tahminlere göre, özellikle yakın bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduğunu bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev, kapı ve pencerelerin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz'' dedi.  Koca aynı uyarı sosyal medya hesabı üzerinden de tekrarladı. Koca şu ifadeleri kullandı: ''SAKARYA HENDEK’TE, havai fişek fabrikasındaki patlamaya yakın bölgelerde, havaya karışan ZEHİRLİ GAZLARA KARŞI tedbirli olmalıyız. En az 12 saat dolana kadar dışarı çıkılmamasını, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını, klimaların çalıştırılmamasını öneriyoruz.''

Koca sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, bir hastanın yanık tedavisi için hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Koca'nın açıklaması şöyle: ''Havai fişek fabrikasındaki patlamada yaralanan hastalarımızdan birini, yanık tedavisi için, helikopter ambulansla, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanemizden İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanemize sevk ettik. Tedavisini yakından takip edeceğiz.''

Belediye Başkanı: 4 ölü 83 yaralı

Sakarya Belediye Başkanı, saat 15.40 sıralarında patlamada ölü sayısının 4'e yükseldiğini duyurdu. Aralarında ağır yaralıların da bulunduğu 83 kişinin ise hastanede tedavisi sürüyor.

Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 15.00 sıralarında yaptığı açıklamada 2 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 73 kişinin yaralı olduğunu belirtti. Koca Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Sakarya Hendek’te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla süreci yakından takip etmek için birazdan olay yerinde olacağız. 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibimiz olay yerinde. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var." ifadelerini kullandı.

Erdoğan: 2 can kaybı, 1'i ağır 74 yaralı var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sakarya'da meydana gelen patlamaya ilişkin yaptığı konuşmada 2 can kaybının, 1'i ağır 74 yaralının olduğunu ifade etti. Erdoğan, fabrikanın personel sayısının 189 olduğunu belirtti.

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu.

Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı.  Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

"İçeride 150 kadar çalışan var"

Hendek Belediye Başkanı yaptığı açıklamada, patlamaların halen sürdüğünü söyledi. Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "İçeride 150 kadar çalışan vardı. 3 yıl önce de aynı bölgede patlama olmuştu" dedi.

CHP'li heyet bölgeye gidiyor

Aralarında grup başkanvekilleri, milletvekilleri, genel başkan yardımcılarının da bulunduğu CHP’li heyet patlamanın gerçekleştiği bölgeye gidiyor.

CHP’li heyete TBMM Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da eşlik edecek.

CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç, patlamayla ilgili olarak, "Sakarya Hendek İlçesinde havai fişek fabrikamız patladı. Temennimiz can kaybı olmaması yönünde. Olayı takip ediyoruz. Geçmiş olsun Sakarya..." dedi.

"Patlamalar ana depoya ulaşırsa olayın seyri değişir"

Halk TV’de Şule Aydın ile Haber Masası’na bağlanarak son durumu değerlendiren DHA Sakarya muhabiri Güven Hasbaş, “Her ürün için ayrı bir üretim atölyesi var. Bu şu aşamada şanslı sayabileceğimiz bir durum. Havai fişekler bir noktada, jelatin üretimleri vs. ayrı bir noktada üretiliyor. Tüm tesisler ayrı ayrı tek katlı yapılar halinde. Diğer yapılara sıçramaması adına tedbirler alınıyor. Patlamalar ve yangın ana depoya ulaşırsa o zaman olayın seyri daha farklı bir noktaya ulaşacaktır.” İfadelerini kullandı.

Sirman: Bu kadar patlayıcı depolanmamalı

Dr. Alp Sirman Sakarya’daki havai fişek fabrikasındaki patlama ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Fabrikanın denetimsiz olduğunu ve her yıl patlamalar yaşandığını belirten Dr. Sirman, “Sanayi sitesinde bu kadar patlayıcı depolanmamalı” dedi. Dr. Sirman, patlama sonucu ortaya çıkan renk ve pırıltı veren kimyasalların dumanı de ilgili de önemli uyarılarda bulundu. “Yakın yerleşim bölgelerinin boşaltılması gerekebilir” uyarısı yapan Dr. Sirman, “Havada yüksek oranda kanserojen gaz olabilir” diye konuştu.

Soylu, Koca ve Selçuk patlama bölgesine gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanı Soylu, Sağlık Bakanı Koca, Aile, Çalışma ve Soyal Hizmetler Bakanı Selçuk, Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gidiyor.

Sakarya Valisi'nden açıklama

Sakarya Valisi Kaldırım, "Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var" ifadelerini kullandı. 

Vali Kaldırım, patlamada 10 kişinin yaralandığını duyurdu. Vali Kaldırım, "10 yaralı hastanede, şu anda tedavi altındalar, durumlarına ilişkin bilgilendirme yapacağız" dedi.

Daha sonra yaralı sayısı 56'ya yükseldi. Yaralılardan durumu ağır olanların bulunduğu bildirildi.

"Bütün ekiplerden yardım istiyoruz"

Sakarya Belediye Başkanı da, "Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz." dedi. 

Kızılay Başkanı Kınık'tan uyarı

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, patlama sonrasında oluşan gaza ilişkin yakın yerleşim bölgesinde yaşayan yurttaşları uyardı.

İşçi yakını: Patlamanın gerçekleştiği alana girebilmek mümkün değil

Habertürk’e bağlanan ve arama çalışmalarına katılan işçi yakını: En hafif hasar almış birimin çatısı tamamen işçilerin üzerine çökmüş durumda. Henüz patlamanın gerçekleştiği alana girebilmek mümkün değil.

Olay yerinden ilk görüntüler:

Bölgede yaşayan yurttaşların çektikleri videoda dumanlar böyle görüntülendi:

Yine Hendek ilçesinde 2009 yılında bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi yaralanmıştı.

2013 Haziran’ındaki patlamada can kaybı yaşanmamış ancak 7 kişi yaralanmıştı. 

İlgili Haberler
Etiketler :