Rusya Başkonsolosluğu önünde protesto

Rusya Başkonsolosluğu önünde protesto
Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a saldırı başlatması üzerine Türkiye'de yaşayan Ukraynalılar ve sivil toplum örgütleri Rusya Başkonsolosluğu önünde toplanarak protesto eylemi yaptı. Protesto gösterisine katılan ve Rus olduğunu söyleyen bir kadın, 'Rus halkı savaş istemiyor. Putin, dur' pankart taşıdı.

Rusya Başkonsolosluğu'nun İstiklal Caddesi üzerindeki binasının önünde toplanan Ukraynalılara bazı sivil toplum örgütleri de destek verdi. Türkiye'de yaşayan Ukraynalıların yanına gelen dernek üyeleri sık sık Rusya aleyhine sloganlar attı.

Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, yaptığı açıklamada Rusya'nın katliam yaptığını ifade ederek, "Bütün dünyanın gözlerinin önünde Rusya Ukrayna'yı parça parça yutmakta. Aylardır bu tartışma sürüyor. Rusya'nın bu planları bir şekilde gündemdeydi fakat maalesef gerek dünyada gerekse de ülkemizde Rus yanlısı çevreler ısrarla işgali görünmez hale getirmeye çalıştılar. Rusya'nın eylemleri açık işgalleri açık katliamları bir şekilde Rusya'nın güvenliği ile kendisini koruma hakkıyla ilişkilendirilerek meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bunu şiddetle reddediyoruz" dedi.

Protesto eyleminde konuşan Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Kenan Alpay ise “İnsanlık tarihine yeni bir kara leke daha kazınmış oldu. Maalesef Rusya aylardan bu yana kuşatmış olduğu Ukrayna'ya Moğol orduları gibi barbarca girdi ve Ukrayna'nın şehirlerini bir baştan diğerine bombardıman etmekte. Ancak Rusya Ukrayna'ya girmeyeceğini, meseleleri diplomatik girişimlerle çözeceğini, savaş istemediğini, savaşa kesinlikle taraf olmadığını söyleye söyleye yaptı bu işgal girişimlerini. Rusya yeni bir cinayete, yeni bir katliama soyunmuştur. Rusya'nın yapmış olduğu bu işgalin uluslararası hukuk açısından da insanlık açısından da bir suç olduğu muhakkaktır. Rusya yapmış olduğu katliamı meşrulaştıramaz. Biz her ne olursa olsun Rusya'nın katliamını kınıyoruz, derhal Ukrayna topraklarını terk etmesini talep ediyoruz. Muhakkak bütün bunların hepsi bir deftere kaydediliyor. Zamanı geldiğinde birileri için yüz kızartıcı suç olarak önlerine muhakkak konulacaktır" ifadelerini kullandı.

Protesto eyleminde Rusya vatandaşı olduğunu söyleyen bir kadın elinde 'Rus halkı bu savaşı istemiyor, Putin dur' yazılı döviz taşıdı. İsmini açıklamak istemeyen kadın “Biz savaş istemiyoruz. Çünkü Ukraynalılar bizim dostumuz. Gerçek Ruslar, Ukraynalıları gerçekten sever. Biz savaşı gerçekten istemiyoruz. Benim bütün arkadaşlarım “Savaşa hayır" diyor. Bu gerçekten kötü. Rus halkı bu savaşı istemiyor, lütfen durun" diye konuştu. Toplanan kalabalık yapılan açıklamaların ardından dağıldı. Polis çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı.

izmirli-ukraynalilardan-savasi-durdurun-eylemi-7254-dhaphoto1.jpg

İzmirli Ukraynalılardan 'Savaşı durdurun' eylemi

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri hareket sebebiyle İzmir Ukraynalılar Derneği üyeleri Gündoğdu Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Ellerinde Ukrayna bayrakları ve dövizlerle meydana gelen Ukraynalılar, savaşın durdurulması çağrısında bulundu. Basın açıklaması yapan derneğin başkanı Olena Özbek, "Doğuda topraklarımıza girmeye çalışıyorlar. Topraklarımızı işgal etmelerine izin vermeyeceğiz. Türk yetkililere ve dünyaya seslenmek istiyoruz. Savaş her an tüm dünyaya sıçrayabilir. 21'inci yüzyılda bir dünya savaşına müsaade etmemeliyiz. Bugün Ukrayna'ya saldıran yarın başka ülkelere de saldırabilir. Türkiye ve diğer ülkelerin bu savaşı durdurmalarını istiyoruz. Ukrayna hiçbir zaman savaş istemedi. Hala şoktayız. Haftalardır bu durumun barışçıl yollarla çözüleceğini düşünüyorduk ama olmadı. Buna 'dur' demeliyiz. Savaş istemiyoruz ama topraklarımızı korumak için sonuna kadar savaşacağız" dedi. Açıklama sırasında eyleme katılanlardan bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

'Çocuklar bodrum katlarına saklanıp ağlamasın'

Türkiye'de 7 senedir yaşadığını dile getiren 1 çocuk annesi Natalia Güraslan, Ukrayna'nın Kharkiv şehrinde ailesi ile akrabalarının olduğunu belirtip, savaşın durdurulması çağrısında bulundu. Güraslan, "Gerçekten çok üzülüyoruz. Annem, babam, akrabalarım ve tüm arkadaşlarım Kharkiv'de yaşıyor. 8 senedir bununla yaşıyorduk ama sabah 05.00'te pencerelerin titremesiyle uyanılacağını düşünmezdik. Ülkeme koşup yardım etmek istiyorum. Başka askerlerin ülkemize girmesini istemedik. Rus askerleri şehrimize girdiler. Ailemle telefonların dinlendiği korkusuyla uzun konuşamıyoruz. Savaş istemiyoruz. Atalarımız hep savaştı. Ellerine ne geçti? Akraba gibiyiz. Rusya'da insanlar şehir meydanlarına inip kardeş olduğumuzu söylesinler. Çocuklar bodrum katlarında saklanıp ağlamasın" ifadelerini kullandı.

ankarada-yasayan-ukrayna-vatandaslarindan-rusyaya-tepki-2121-dhaphoto1.jpg

Ankara'da yaşayan Ukrayna vatandaşlarından Rusya'ya tepki

Yaklaşık 30 kişilik gruba, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri de destek verdi. Grup, Türk ve Ukrayna bayrakları açıp, 'Türkiye Ukrayna'ya destek ver', 'Rusya elini Ukrayna'dan çek' yazılı dövizler taşıyarak, 'Putin Ukrayna'dan git' sloganı attı. Grup adına açıklama yapan Yuliya Biletska, "Rusya Ukrayna'ya karşı savaş başlattı. Ukrayna devletini yok etmeyi, güç kullanarak ele geçirmeyi, işgal kontrolünü kurmayı amaçlıyor. Rusya'nın bu saldırganlığını kınıyoruz. Rusya Ukrayna topraklarındaki işgali bir an önce sonlandırmalıdır. Türkiye'nin verdiği desteğe minnettarız. Bugün Ukrayna'nın başına gelenler yarın diğer ülkelerin de başına gelebilir. Tüm Türk halkını Ukrayna'ya destek olmaya çağırıyoruz" dedi.

'İşgale karşı çıkacağız'

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ise "Bu işgal bütün dünyanın gözü önünde olan bir işgal. Bu işgal sadece Ukrayna'ya değil Ukrayna'da yaşana Kırım Tatarlarına da yapılan bir saldırı. Biz bu işgale karşı çıkacağız. Mücadele edeceğiz. Bu saldırı öyle zannedildiği gibi kolay olmayacak, Ukrayna zannedildiği gibi kolay çökmeyecek, kazanan taraf Ukrayna, Kırım Tatar halkı olacak. Kendi coğrafyamızda demokrasinin, hukukun gelmesini istiyoruz. Haydut devletlerin, mafya devletlerin pazu gösterdiği yer olmak istemiyoruz. Karadeniz'in, Ukrayna'nın, Türkiye'nin güvenliğini istiyoruz" diye konuştu.