'Rüşvet canavarı' trafik polisi önüne gelenden para almış!
Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, savcılık mütalaası geçen 15 Mart’ta görüldü. Anılan ‘rüşvet’ davası ise 2009’da yapılan büyük bir operasyona dayanıyor. Operasyon kapsamında 34’ü polis toplam 75 kişi gözaltına alındı. Yapılan yargılama sonrası çıkan kararı Yargıtay bozdu. Bozma kararı sonrası dosya yeninden mahkemesine geldi.
Hakkında dava açılan sanık polisler, kamyon, taksi ve servis şoförlerinden rüşvet almakla suçlanıyor. Halk Akademi öğrencisi Çiğdem Tosun’un haberine göre, aralarında çok sayıda şirket yetkilisinin olduğu isimlere yönelik suçlama ise rüşvet vermek. Kendilerinden fazla rüşvet alınan birçok kişinin İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yönelik şikâyeti üzerine başlatılan soruşturmada alınan teknik takip kararları ile şüphelilerin telefonları dinlendi.
RÜŞVETİN KAYDINI TUTMUŞLAR
Yapılan operasyon kapsamında, birçok şirkette de arama yapıldı. Rüşvet verdiği iddia edilen, ilişkili şirketlere baskın yapıldı. Polislere verilen rüşvetlere dair kayıtlara ulaşıldı. Şirketlerde, “polis parası”, “trafik polisi” gibi tanımlarla, kayda geçmiş tutarlar tespit edildi.
BENZİNİNİ ALDIRDI, TAKSİDİNİ ÖDETTİ!
İddianamede, aracının benzin parasını dahi şirket sahiplerine ödetmekle suçlanan Töngel’in “Ayda 6500 TL taksit ödüyorum, bunun 3’te 2 sini siz karşılayın” dediği bilgisi yer aldı. Töngel’in ayrıca, kendisine rüşvet vermeyi kabul eden kişilere, “Bizimle anlaşmakla en doğru işi yaptınız. Yoksa haliniz dumandı. Akıllı adamlarsınız.” dediği bilgisi de iddianameye girdi.
EN FAZLA CEZA TALEBİ EKİP AMİRİNE
Bozma kararı sonrası yapılan yargılamada ise sona gelindi. Duruşma savcısı, toplam 15 kişiye ‘rüşvet alma’ ve ‘rüşvet verme’ suçundan ceza verilmesini talep etti. Hakkında en fazla ceza istenen isim ise, dönemin trafik denetlemeden sorumlu amiri Yusuf Töngel oldu. Töngel’e, 16 ayrı kez ‘rüşvet almak’ suçundan ceza verilmesi istendi.
BİM ÇALIŞANINA DA CEZA İSTENDİ
Töngel’in yanı sıra polis memurları Mehmet Çandıroğlu, Yalçın Arı, Mehmet Veske’ye de ‘rüşvet almaktan’ ceza verilmesi talebinde bulunuldu. Hafriyat şirketi çalışanları Ayhan Acar ve Engin Alkan; inşaat şirketi yetkilileri İbrahim Gülden, Yusuf Bakar Musa Karkın, Salman Yelörgü, Abdulkadir Kayalar, hafriyat şirketi yetkilileri Rüstem Biber, hafriyat şirketi sahibi Yüksel Duman, inşaat şirketi çalışanı Teoman Güney, BİM çalışanı Feridun Kılıç’a ise ‘rüşvet vermek’ suçundan ceza verilmesi talep edildi.
‘4 YIL HAPİS YATTIM, MESLEKTEN ATILDIM’
Dava dosyasında, hakkında en fazla ceza istenen isim olan Yusuf Töngel, Halktv.com.tr’nin soruları üzerine “Meslekten atıldım. 4 sene tutuklu yargılandım. Rüşvet almaktan değil rüşvet anlaşması yapmaktan yargılanıyorum. Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Suça dair bir kanıt yok. Önümüzdeki karar duruşmasına katılacağım. Ceza istenen 16 olayla ilgili, bozma kararı bekliyorum.” diye konuştu.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi