RTÜK'ten Halk TV'ye 'Bahçeli yorumuna spiker gülümsedi' cezası

RTÜK'ten Halk TV'ye 'Bahçeli yorumuna spiker gülümsedi' cezası
İktidarın sansür aygıtına dönüşen RTÜK, yine özgür basına ceza kesti. Sinem Fıstıkoğlu'nun eski LDP Başkanı Toker'in sözlerine gülümsediği iddiası ile Halk TV'ye idari para cezası kesildi.

Radyo Televizyon Üst Kuruluşu (RTÜK) yine Halk TV'ye ceza kesti. Kurul, Halk TV'ye konuk olan eski Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Cem Toker'in, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yönelik, "Bahçeli Türk siyasetinde o kadar da ciddiye alınır mı, söylemleri bu kadar tartışılır mı onu bilmiyorum" sözlerine 'gülümsediği' için ceza kesti.

Halk TV programcısı üstüne üstlük Toker'e, "Alınır efendim yani meşru bir iktidarın ortağı olduğu için söylediği şeyler bizi bağlıyor tabi" sözleriyle de yanıt vermişti.

Kurul, Halk TV'ye yüzde 3 idari para cezası kesti. Cezayı duyuran RTÜK Üyesi Tuncay Keser, şu eklemeyi yaptı:

"Toplantıda; İstanbul Aile Vakfının Saraçhane'de düzenleyeceği LGBT karşıtı yürüyüş için provokatif bir dille hazırlanan tanıtım filminin de bir bölümü çıkarılarak kamu spotu olarak tv’lerde ücretsiz yayınlanmasına onay verildi. Kararlara muhalefet ettim."

İSMAİL SAYMAZ'DAN TEPKİ: AMAÇ EL ÖPTÜRMEK

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, Remziye Demirkol'un sunduğu Manşet 15'e bağlanıp verilen cezaya isyan etti. Saymaz, asıl amacın Halk TV'nin boyun eğdirmeye çalışmak olduğunu söyledi. Saymaz şöyle konuştu:

  • "Birinin biriye almaması suç konusu mu? Birine böyle dava bile açamazsın. Bunu ciddiye alıp buna ceza vermek husumeti gösteriyor Bahçeli ve MHP'li yetkilier aylardır Halk TV diye yatıp Halk TV diye kalkıyorlar.
  • AK Parti medyası kendileri ile ilgili hiçbir meseleyi tartışamadığı övdükleri için korktukları için onların dışında kalan başta Halk TV olmak üzere muhalif mecraları dillerine doluyorlar
  • Bahçeli ya MHP hemen her gün ya Halk TV ya da Halk TV 'deki programcı hakkında muhtıra niteliğinde açıklama yapıyorlar. Ya bu zaten asıl kabul edilebilir olmayan budur. MHP'li yetkililer nasıl olur da her gün bir TV kanalı hedef alırlar?
  • Birileri de Bahçeli'yi ciddiye almayabilir. MHP çok üzüldüyse değerlendirme yapar. RTÜK'e ne bundan?
  • Bahçeli herkese terörist diyecek, zillet diyecek. Bu siyasi hak olacak bir siyasetçi çıkacak, biri Bahçeli'yi ciddiye almıyorum dediğinde bunu gerekçe yaparak ceza vereceksiniz.
  • Burada maksat, Halk TV'yi Özel Harekat Dairesi'ne çevirmek. Nasıl Özel Harekat Dairesi Başkanı Bahçeli'yi görünce elini öpüyorsa, Halk TV'ye de el öptürmeye çalışmak.
  • RTÜK Başkanı Bahçeli'nin gözüne girmeye çalışıyor. Bahçeli ağzına geldiğini söyleyecek yardımcıları muhalifleri terörist ilan edecek, biri ciddiye almıyorum diyecek al sana ceza. Bu Toker'e verilen bir ceza değil, muhalifleri susturma cezasıdır. Asıl murat edilen budur. Günlerdir Bahçeli ve MHP'liler Halk TV'yi dillerine doladı. RTÜK Başkanı da uygun fırsatı buldu cezayı verdi."

screenshot-2024-09-11-at-15-38-18-1-tuncay-keser-tuncayksr-x.png

RTÜK Üyesi Tuncay Keser, X hesabından şunları yazdı:

"RTÜK’ten yine “mimik” cezası! Cem Toker’in MHP Lideri Bahçeli’ye yönelik “Bahçeli Türk siyasetinde o kadar da ciddiye alınır mı, söylemleri bu kadar tartışılır mı onu bilmiyorum.” ifadelerinin eleştiri sınırlarını aştığı ve

Sunucu Sinem Fıstıkoğlu’nun da “Alınır efendim yani meşru bir iktidarın ortağı olduğu için söylediği şeyler bizi bağlıyor tabi” şeklindeki müdahalesine rağmen, “gülümsemesi”nin Cem Toker’i destekleyici nitelikte olduğu iddiasıyla Halk TV’ye yüzde 3 idari para cezası verildi.

Toplantıda; İstanbul Aile Vakfının Saraçhane'de düzenleyeceği LGBT karşıtı yürüyüş için provokatif bir dille hazırlanan tanıtım filminin de bir bölümü çıkarılarak kamu spotu olarak tv’lerde ücretsiz yayınlanmasına onay verildi. Kararlara muhalefet ettim."

SARAY'DAN AÇIKLAMA

Saray'ın İletişim Başkanlığı şu açıklamayı yaptı.

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “RTÜK Halk TV'ye mimik cezası verdi” iddiası doğru değildir.

5 Eylül 2024 tarihinde Halk TV'deki bir programa konuk olan Cem Toker’in Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında kişilik haklarını ihlal eden, itham eden, küçük düşürücü nitelikteki sözleri üzerine, kuruluşa para cezası verilmiştir.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 6112 sayılı Kanun’un 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (ç) bendinde yer alan "Yayın hizmetleri, … İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." hükmünü ihlal eden kuruluşa yüzde 3 oranında idari para cezası yaptırımı uygulamıştır.

Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik iddialara itibar etmeyiniz

screenshot-2024-09-11-at-17-38-30-1-xte-dezenformasyonla-mucadele-merkezi-bazi-basin-yayin-organlarinda-yer-alan-rtuk-halk-tvye-mimik-cezasi-verdi-iddiasi-dogru-degildir-5-eylul-2024-tarihinde-halk-tvdeki-bir-program-001.png

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :