RTÜK başkanından kuruluşlara gözdağı

RTÜK başkanından kuruluşlara gözdağı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) yapılan seçimle üçüncü kez başkan seçilen Ebubekir Şahin, yeni döneme ilişkin açıklama yayımladı mesajlar verdi. Şahin, haber bültenlerini, realty şovları ve tartışma programlarını hedef aldı.

Sık sık muhalif yayınlara ceza veren RTÜK, 2022 yılında Halk TV, TELE 1, KRT, FOX TV ve Flash TV'yi toplam 54 kez cezalandırdı. Son olarak Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın hazırlayıp sunduğu Medya Mahallesi programına verilen 'mimik cezası' büyük tepkiye neden olmuştu.

RTÜK'e üçüncü kez başkan seçilen Ebubekir Şahin, yayıncı kuruluşlara gözdağı verdi. Yeni döneme ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Şahin 'Türk aile yapısı'na dikkat çekti.

Şahin, “Realty şovlar, haberler ve tartışma programları ile dizilerde Türk aile yapısına aykırı örf ve adetlerimize ters içerikler artış göstermektedir. Net olarak belirtiyorum ki, değerlerimize aykırı yayınlara müsaade etmeyeceğiz. Türk aile yapısını zedeleyen, toplumsal ve kültürel değerlerimize saygısız yayınlara ‘dur’ demek 6112 sayılı Yasanın bize emrettiği görevimizdir” dedi.

Haber yayınlarına dikkat çeken Şahin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İçinde bulunduğumuz günlerde bilhassa gerçeklikten uzak yayın içerikleri, habercilik etik ilkelerine aykırı manipülatif yalan haberler maalesef ekranları çokça kaplamaktadır. Halkın haber alma özgürlüğü, doğru bilgi edinilmesi ve sağlıklı kamuoyu oluşumu açısından, gerçekleri yansıtmayan hatta kurgusal olarak dizayn edilen yalan haberlerin izleyici ve dinleyiciye ulaşımı kabul edilemez.

Halkımız doğruları öğrenmeyi hak eder, yalan ve yanlış bilgilere seyirciyi maruz bırakmak hiçbir yayıncının hakkı değildir. Yalan haber ve dezenformasyona asla ve asla geçit vermeyeceğiz.

Spor ve tartışma programlarında küfür ve hakaretlere varan bilinçli veya bilinç dışı artışları dikkatle takip ediyoruz. Yasamızın 8. Maddesinde yer alan yayıncılık ilkelerine uyma noktasında itina gösterilmediği aşikârdır.”

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :