Reşat Petek, 15 Temmuz raporunu kendi internet sitesinde yayınladı

Reşat Petek, 15 Temmuz raporunu kendi internet sitesinde yayınladı
15 Temmuz Araştırma Komisyonu'nun hazırlayıp Meclis Başkanlığı'na sunduğu ancak yayınlanmayan raporunu dönemin komisyon başkanı Reşat Petek kendi sitesinde yayınladı. Gazeteci Nevşin Mengü, yayınlanan bu raporda CHP'li üyelerin rapora düştüğü şerhlerin olmadığını belirtti.

TBMM'de kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nu son toplantısını 22 Aralık 2016'da yaptı. Aylar süren yazım aşamasının ardından rapor, 12 Temmuz 2017'de dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a sunuldu. Ancak aradan geçen sürede rapor ne Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüp onaylandı, ne de yayınlandı.

5 yıl sonra kişisel sitesinden yayınladı

2019'da CHP'li Özgür Özel'in konuya ilişkin soru önergesine yanıt veren TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Rapor tekemmül etmediğinden 26. Yasama Dönemi içinde bastırılarak dağıtılamamıştır. Komisyon tarafından tekemmül ettirilerek başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır” dedi.

Aradan tam 5 yıl geçti, Komisyon'un AK Partili başkanı Reşat Petek 667 sayfalık raporun tamamını www.resatpetekhukuk.com isimli kişisel web sitesinden erişime açtı.

'Tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama'

Önceki gün halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Reşat Petek, bu iddiaya da yanıt verdi. Raporu 12 Temmuz 2017'de Meclis Başkanlığı’na sunduklarını söyleyen Petek, “Rapor neden yayınlanmadı?” sorusuna karşılık da şunları söyledi: "Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman’a... Biz Kahraman’a teslim ettik. Tekemmül etti. Ama Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmedi. İşin özeti bu. Meclis’in web sitesinde ‘Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür’ diye bir cümle yazılı. Bu tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama. Böyle bir şey yazılmaması lazım. Doğru değil. Gerçeği yansıtmıyor."

Kahraman: Ek yapıldı, rapor atıl kaldı...

Tartışmaya katılan dönemin TBMM Başkanı olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi İsmail Kahraman ise Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuştu. Kahraman "Bir ön rapor vardı. AK Parti üyeleri rapora bir eklenti yaptı. Bunun üzerine CHP'li üyeler raporu imzalamadı ve onlar da AK Parti'nin raporuna itirazda bulunup ek rapor hazırladı. O eklentinin müzakeresi için bir araya gelinemeyince rapor atıl kaldı. Bu arada seçim geldi. Böylece, TBMM Başkanı Mustafa Şentop Bey'in açıklamasında dediği gibi dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı. Durum budur" ifadelerini kullandı.

İsmail Kahraman "Raporun, ileride görüşülmesine bir engel var mı?" sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Her zaman görüşülmesi, incelenmesi mümkün. Meclis kabul ettiği sürece yeniden incelenir. Konuşulması da faydalı olur. Meclis Başkanı'nın ifadesi çok doğrudur. Eklentiye karşı oy yazısı yazmak için toplantı yapılamadığı için rapor TBMM'de görüşülemedi."

Reşat Petek'in 15 Temmuz raporunu kendi sitesinden yayınladığını sosyal medya hesabından paylaşan gazeteci Nevşin Mengü, raporda CHP'li üyelerin rapora düştüğü şerhlerin bu versiyonda olmadığını belirtti. Mengü paylaşımında, "Reşat Petek kendi sitesinde, Meclis 15 Temmuz komisyonunun raporunu yayınladı. Ancak bu raporun son hali değil. Bu, AKP'li üyelerin yazdığı rapor, daha sonra CHP'nin bu raporu düştüğü şerhler var. Bu şerhler bu versiyonda yer almıyor" ifadelerini kullandı.

Peter Twitter'dan paylaşmıştı

Reşat Petek sosyal medyadan 19 Temmuz'da yaptığı paylaşımlarda internet sitesinden yayınladığı rapora ilişkin açıklamalarda bulundu.

Petek'in paylaşımları şöyle;
TBMM, FETÖ/PDY 15 TEMMUZ ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORU,
*TBMM Başkanlığına sunulmuştur Meclis Başkanlığının takdiri ile
*Rapor Genel Kurulda görüşülmemiştir
"Komisyon raporunu vermedi" kaydı doğru değildir.
*Rapor kayıp değildir. @aa_kurumsal

CHP’nin Rapora muhalefet şerhlerinin konulmadığı iddiaları doğru değildir. Raporda tüm muhalefet şerhleri yer almaktadır. Rapor Meclis Başkanlığına verilince Komisyonumuzun resmi görevi sona ermiştir. Bu tarihten sonra görevi sona ermiş Komisyonumuza dilekçe verilerek işlem yapmamız beklenemez. Bu rapor yayımlanmasın diye feveran edenler, sonradan rapor nerede neden yayımlanmadı diye soruyorlar. Sorunun muhatabı dönemin Meclis Başkanıdır.

Sonuç olarak Komisyonumuz raporunu Meclis Başkanlığına kameralar önünde sunmuştur ve görevi sona ermiştir. Resmi görevi sona eren Komisyonumuzdan CHP’nin sonradan verdiği dilekçe ve eklerini değerlendirmemizi istemek Anayasa ve İçtüzüğe aykırıdır.

Komisyon çalışmalarımız şeffaftır, basına açık çalışılmıştır. Raporumuz da dijital olarak 2017’de basın mensuplarına servis edilmiştir. FETÖ’nün ipliğini vesikalarla ortaya koyan bu rapordan ancak FETÖCÜLER ve 15 Temmuz’a tiyatro diyenler rahatsız olurlar…