Reha Çamuroğlu'ndan 'Alevi Açılımı' yorumu: AKP'de ciddi bir istek yoktu

Halk TV ekranlarında yayınlanan gazeteci İpek Özbey'in sunduğu Kadraj programına Eski AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu konuk oldu. Çamuroğlu Alevi Açılımı için AKP'de ciddi bir istek gördüğünü söyleyemeyeceğini belirtti.

Halk TV ekranlarında yayınlanan gazeteci İpek Özbey'in sunduğu Kadraj programına Eski AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu konuk oldu.

27 Nisan E-Muhtırası'ndan sonra dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle 2007'de milletvekili olduğunu ifade eden Çamuroğlu, o dönem yürütülen 'Alevi Açılımı' politikası için AKP'de ciddi bir istek gördüğünü söyleyemeyeceğini belirtti.

Çamuroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Hatta Sayın Erdoğan bir gün genel kurulda koluma girdi, dedi ki, 'Niye yüzün sirke satıyor' dedi. 'Sayın Başbakanım' dedim, 'Ben burada niye varım, neden varım? Niçin bu konuda (Alevi Açılımı) bir adım atılmıyor?'. Genel kurul arkasında odalar vardır, parti genel başkanlarının, meclis görevlerinin kullandığı odalar var. Biraz sonra arkaya gel de konuşalım dedi. Arkaya gittim, sayın başbakanla bir araya geldik. O zaman Grup Başkanvekili olan Sayın Sadullah Ergin de vardı.

Bu konuşmada ben sayın başbakana şunu söyledim, dedim ki, 'Alevilerle AK Parti'nin sıcak bir ortam paylaşması pek kolay bir iş değil. Her şeyden önce samimi olduğumuzu göstermeliyiz. Samimi olduğumuzu göstermek için de bir toplantı yapıp sıcak ilişkileri, yan yana ilişkileri başlatabiliriz' dedim. Sayın başbakan 'Yapalım bunu Reha Bey' dedi ve bir kaç gün sonra bana parti genel sekreterliğinden bir yazı geldi. Alevilikle ilgili meselelerde sayın genel başkanın danışmanı olarak atandığım bilgisi geldi. Genel merkezde bir oda tahsis edildi ve bu konuda bir çalışma başlattık"

Bu çalışmanın başarısız olmasının sadece AKP'nin olumsuz tavırlarından kaynaklanmadığını öne süren Çamuroğlu bazı Alevi kuruluşlarının da çok ciddi 'tarihsel' hatalar yaptığı kanaatinde olduğunu ifade etti.

Çamuroğlu o dönem bazı medya kuruluşlarının çok ciddi bir 'saldırısı' altında kaldıklarını ifade ederken kendisine AKP'den milletvekili olduğu için medya tarafından bir Alevi'nin ancak küfür kabul edebileceği lakaplar takıldığını söyledi.

Kırılmanın ise 'Alevi Çalıştayları' sırasında yaşandığını söyleyen Çamuroğlu, "Bir program geldi önüme, programda Alevilik Üzerine Gazeteciler Çalıştayı, Alevilik Üzerine İlahiyatçılar Çalıştayı, Alevilik Üzerine STK Temsilcileri Çalıştayı... Bir lafımız vardır, bir sorunun çözülmesini istemiyorsanız komisyona havale edersiniz. Bunlar komisyona havale etmekti aslında" dedi.

Çamuroğlu devam eden süreçte meselenin sönümlendiğini, gündemden düştüğünü ayrıca bazı ilahiyatçılar ve milletvekillerinin 'talihsiz' açıklamalar yaptığını belirtti. Buna ek olarak parti içinden de Alevi Açılımı konusunda muhaliflerin olduğunu ve arkalarından kuyu kazdıklarını söyleyerek, "Yani sağdan ve soldan yumruklar yedik" dedi.